Çin'in aylık ticareti sıçradı

İhracat yıllık bazda yüzde 38 oranında artarak rekor bir tutar olan 145.5 milyar dolara yükseldi. İthalat ise beklenmeyen bir düşüş gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN- Çin'in Temmuz ayı ticaret fazlası beklenmedik bir artışla 28.7 milyar dolar oldu ve 18 ayın zirvesine çıktı.

Bu durum, Çin'in para birimi yuanın değerlenmesi için yeterince hızlı adımlar atmadığını savunan kesimlere destek verdi.

İhracat yıllık bazda yüzde 38.1 oranında artarak rekor bir tutar olan 145.5 milyar dolara yükseldi.  ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine sevkıyatın Haziran ayına kıyasla Temmuz'da artması, talebin azaldığı yolundaki kaygıları da gidermiş oldu.

Buna karşılık ithalat, hükümetin emlak spekülasyonunu önlemek ve eskimiş imalat kapasitesini ayıklamak yolundaki girişimlerinin etkisiyle, beklenmeyen bir düşüş gösterdi.

Gümrükler Genel İdaresi'nin açıklamasına göre Temmuz ayında yıllık ithalat büyümesi, Haziran'daki yüzde 34.1'den yüzde 22.7'ye indi. Sonuçta Çin'in Temmuz ayı ticaret fazlası 28.7 milyar dolarla bir önceki ayın 20.0 milyar dolarlık rakamını geride bıraktı ve 2009 Ocak ayından bu yana en yüksek düzeye çıkmış oldu.

Reuters'in görüş aldığı ekonomistlerin ortak tahminleri ihracatın yüzde 35.5, ithalatın ise yüzde 30.0 oranından artmasıydı. Bu tahmine göre ticaret fazlasının 19.0 milyar dolar olması bekleniyordu. Royal Bank of Canada'nın Hong Kong'daki stratejisti Brian Jackson, "ABD ve Çin'in ticaret pozisyonları arasındaki bu zıtlık, muhtemelen Washington'un parasının değerini yükseltmesi için Beijing  üzerindeki baskısını artırmasına yol açacaktır" dedi.

7 aylık dönemde küçülme

Çin'in dış ticaret fazlası, bu yılın Ocak-Temmuz aylarını kapsayan 7 aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,2 düşerek 83,93 milyar ABD doları oldu.

Genel Gümrük İdaresi'nin verilerine göre, geçen ayki ithalat ise 2009'un aynı ayına göre yüzde 22,7 artarak, 116,79 milyar doları bulurken, bir önceki aya göre yavaşladı. İthalattaki artış Haziran ayında yüzde 34,1 oranındaydı. Çin'in dış ticaret hacmi geçen ay 261,31 milyar ABD Dolarına ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30,8 genişledi.

Ekonomistler Çin'in ihracatındaki artışın ABD ve Avrupa Birliği ekonomilerindeki yavaşlamaya paralel olarak yılın üçüncü çeyreğinde de yavaşlamaya devam edeceğini belirtiyor.

Çin'in en büyük ticaret ortağı olan Avrupa Birliği ile arasındaki ticaret, yılın ilk yarısında 263,16 milyar doları bularak, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,6 genişledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir