Çin'in CDS'leri İrlanda'yı solladı

Çin'de temerrütlerin kaçınılmaz hâle gelmesiyle, tahvil riski İrlanda'nınkinin üzerine çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PERKİN - Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in başbakanı Li Keqiang, finansal kaldıraçın ülkenin ekonomik görünümünü daha karmaşık hâle getirdiğini söylerken, ülkenin 1 yıl önceye kadar Fransa ve Japonya ile başabaş giden temerrüt riski İrlanda'nınkini aştı. 

Çin'in 5 yıllık CDS'leri 1 yıl önceki 63 baz puandan 99 baz puana çıkarak, 49 baz puanda seyreden Japonya'nın ve 51 puandaki Fransa'nınkinin neredeyse 2 katına tırmandı. Euro Bölgesi'nin kurtarma paketini Aralık'ta tamamlamış olan İrlanda'nın 88 baz puan olan CDS'lerinin de üzerinde yuan, geçtiğimiz ay yüzde 1.3 değer kaybederek Asya'nın en çok zayıflayan para birimi hâline gelirken, Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 5.2 geriledi. 

Çin Başbakanı Li dün Ulusal Halk Kongresi'nde verdiği basın konferansında, bu yılki yüzde 7.5 büyüme hedefinin esnek olduğunu ve bazı finansal ürünlerin temerrütünün kaçınılmaz olabileceğini söyledi. Sanayi üretimi yavaşlayarak, şirketlerin borçlarını ödemesini daha zor hâle getirdi. Shanghai Chaori Solar Energy Science & Technology Co. geçtiğimiz hafta temerrüte düşen ilk şirket oldu.

Çin'in temer temerrüt riskinin, altyapı, gayrimenkûl ve maden projelerindeki, getiri sağlamayı başaramamış patlayıcı kredi büyümesinden kaynaklandığına dikkat çeken Nomura Holdings Inc.'in Japonya dışındaki Asya'nın faiz stratejileri müdürü Wee-Khoon Chong, "Bu yıl daha fazla kurumsal ya da yerel hükümet temerrütü bekliyoruz, ancak bunların finansal sistemde sistemik bozulmaya neden olacağını düşünmüyoruz" dedi.