Çin'in Ortadoğu hedefi

Çin'in resmi haber ajansı Şinhua, Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika turunu, "Büyük devlet olmanın gereği" olarak yorumladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞANGHAY - Çin'in resmi ajansı Şinhua'nın yorum yazısında, Çin diplomasinin son dönemde Ortadoğu'da etkinliğini artırma çalışmalarına dikkat çekilirken, Dışişleri Bakanı Vang Yi'nin 16 Aralık'ta Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi'yi Pekin'de ağırladıktan hemen sonra çıktığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika turu kapsamında Filistin, İsrail, Cezayir, Fas ve Suudi Arabistan'ı ziyaret ederek Ortadoğu'da barış ve istikrar adına dostluk ve işbirliği mesajları verdiği vurgulandı. 

Yeni bir sayfa açılan bölge coğrafyasında, Suriye'nin kimyasal silahlarından arındırılıp siyasal çözüm sürecine başlanması çalışmaları dahil, üç yıl aranın ardından tekrar başlayan Filistin-İsrail barış süreci görüşmelerine kadar birçok sorunla karşı karşıya olunduğunun altı çizildi. 

Arap ülkelerinin istikrar ve kalkınma yolunda sürekli Çin'in desteğini yanında bulduğu savunulurken, Filistin ve İsrail liderlerinin Pekin'i aynı anda ziyaret ettiği ve Ortadoğu barış sürecinde Çin'in elinden gelen çabayı ortaya koyduğu kaydedildi. 

Ortadoğu'da barışın sağlanması için girişim

"Bölgenin başlıca sorunlarından İran'ın nükleer meselesinin de müzakere ve diyalog yoluyla çözülmesi adına Pekin yönetiminin kararlı bir tutum sergilediği ve önemli gayret sarf ettiğine" işaret edilirken, Suriye sorununda da yine askeri müdahaleye karşı olan barışçıl ve yapıcı bir tutum ile "Siyasi müzakere sürecinin başlatılması adına somut girişimlerde bulunduğu" savunuldu. 

Çin'in Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da "yalnızca ekonomik kaygılarla hareket ettiği yönündeki yaygın görüşün dar perspektifli bir bakış açısı olduğunu" kaydedilen Şinhua'nın yorumunda, "Ortadoğu'da sorunların çözülmediği her gün bölgede kalıcı barış ve istikrarın tehlikeye düştüğü ve dolayısıyla dünyada huzurun sağlanmasının mümkün olmayacağı" ifade edildi.  

Şinhua, "Çin'in BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak dünya barışı ve istikrarı için sorumluk ve yükümlükleri bulunduğu ve bölgedeki etkinliğini artırmanın ise büyük devlet olmanın gereği olduğunu" vurguladı. 

"Son bir senedir dünyanın, barış ve huzur adına özellikle Çin'in sıcak sorunlar üzerinde daha fazla söz sahibi olması ve inisiyatif almasına gereksinim duyduğu" ifade edilirken, "Çin'in Ortadoğu'da kalıcı barış ve huzur için elinden gelen çabayı sarf etmeye devam edeceği" ifade edildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir