Çin'in pusulası şaştı

Çin borsalarında büyük hissedarlara hisse satış yasağı yeni kurallar belirleninceye kadar süreceği belirtirilrken yuan beş yılın dibini gördü. Kasım ayında hizmet sektöründe büyümenin yavaşlaması ise Çin endişelerinin artmasına neden oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com / Ajanslar

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin borsalarında büyük hissedarlara hisse satış yasağını yeni kurallar yayınlanıncaya kadar devam edecek. 

Shanghai Securities News, Çin Menkul Kıymetler Düzenleyici Komisyonu'nun büyük yatırımcılara koyduğu hisse satış yasağının, hükümetin yeni düzenlemeleri açıklayıncaya kadar süreceğini bildirdi. Satış yasağının kalkması için önceden belirlenen 8 Ocak tarihi yaklaşırken, Çin hisse senedi piyasalarında sert düşüş hareketleri görüldü.

'Democles'in kılıcı gibi'

Hisse satış yasağını piyasaların başında asılı Democles'in kılıcına benzeten Ivy Capital Fon Yöneticisi Shen Weizheng, "Hisse senedi piyasalarındaki yasaklar  Democles'in kılıcı gibi başımızın üstünde asılı duruyor. En iyi çözüm tüm yasakların toptan kaldırılması olur" dedi. 

Yuan 5 yılın dibinde

Öte yandan Çin'de borsalar toparlanırken yuan 5 yılın en düşüğüne geriledi. Çin para birimi yuan offshore tradingde dolar karşısında 6,6915 ile 2010'un son çeyreğinden bu yana en düşük değere geriledi.  Ülkede en büyük şirketlerin yer aldığı CSI300 endeksi yüzde 1,8 yükselerek 3,539.81 puana çıktı. Şanghay Bileşik endeksi ise  iki günlük düşüşüne son vererek günü yüzde 2.3 artışla 3,361.84 puandan tamamladı. 

17 ayın en düşüğünde

Bu arada Çin'de hizmet sektörü aktivitesinde büyüme aralık ayında yavaşladı. Markit tarafından Caixin Media sponsorluğunda hazırlanan Caixin Çin Hizmet Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Aralık ayında, Kasım ayında 51,2 puanadan 50,2 puana inerek son 17 ayın en düşüğünü gördü.  
    
Caixin Insight baş ekonomisti He Fan yaptığı değerlendirmede, "Hizmet sektörü büyümesinde geri çekilmenin ışığında, hükümetin sektördeki sınırlamaları kademeli olarak gevşetmesine ihtiyaç var" ifadelerini kullandı. 
    
Caixin raporunda yavaş büyümeye ragmen hizmet sektörü şirketlerinin istihdam yaratmaya devam ettiklerini de belirtti. 

'Yapısal reformları güçlendireceğiz'

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Çin'in şimdi ve ilerleyen yıllarda yapısal reformları güçlendireceğini söyledi. 

Xinhua haber ajansının haberine göre Şi, Chongqing'e yaptığı ziyaret sırasında aynı zamanda Çin'in kapasite fazlasını ve kurumsal maliyetleri azaltacağını söyledi.