Çin’den ‘döviz rezervi’ açıklaması

Çin Merkez Bankası, döviz rezervlerinde düşüşün devam edeceğine yönelik endişeleri yatıştırmaya çalışırken, para birimi yuana olan güveni tekrarladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Yu Gang, döviz rezervlerinde düşüşün devam edeceğine yönelik endişeleri yatıştırmaya çalışırken, yuanın gücünü güvenmeye devam ettiklerini tekrar etti.

Yi, G20 zirvesi sonrasında yaptığı açıklamada, "Döviz rezervlerinde düşüş esas olarak yerleşiklerin ellerindeki döviz miktarını artırmalarından ve döviz cinsinden borçlarını azaltmalarından kaynaklı. Bu sürecin bir sınırı var ve sermaye akışı kademeli şekilde yavaşlayacak. Diğer taraftan Çin hala yüksek ticaret fazlası ve doğrudan yabancı yatırımı vermeye devam ediyor" diye konuştu.

Bazı dalgalanmalara rağmen Çin Yuanının hali hazırda diğer para birimlerine karşı göreceli olarak istikrarlı olduğunu ve dalgalanmaların kısmen kısa vadeli spekülasyonlarla yönlendirildiğini ifade eden Yi, "Yunanın temel göstergelerine güvenimiz tam, kurun giderek daha fazla piyasa temel göstergeleri tarafından belirleneceğine inanıyoruz" diye konuştu.