Çin'den pazarlarını açması isteniyor

Almanya, ilk defa Dünya Ekonomik Forumu'na katılacak olan Çin'den korumacılıktan uzaklaşma adımlar atmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya'nın Beijing büyükelçiliği, artan küresel korumacılık eğilimlerine karşılık olarak Çin'den pazarlarını yabancı şirketlere açmasını istedi. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping 17-20 Ocak'ta İsviçre'nin Davos kasabasında yapılacak Dünya Ekonomik Forumu'nda yapacağı ana tema konuşmasında, "kapsayıcı küreselleşme" kavramını vurgulaması bekleniyor.

Xi, dünya liderleri, iş dünyasının önde gelen isimleri ve pek çok ünlünün bulunduğu WEF'e katılan ilk Çin lideri olacak. Xi, Kasım ayında Peru'da yapılan Asya-Pasifik forumunda da aynı mesajı vermişti. ABD başkanlık seçimini Donald Trump'ın  kazanmasından birkaç gün sonra yapılan toplantıya katılan liderler korumacılıkla mücadele ve çokuluslu ticaret anlaşmalarını destekleme kararı almışlardı.

Davos zirvesi yarın başlıyorDavos zirvesi yarın başlıyor

Çin'in bu tavrına rağmen bu ülkedeki yabancı şirketlerin pek çoğu, Çin'deki piyasalara erişimlerinin engellendiğinden ve Beijing'in ısrarla yaptığı piyasalarını özgürleştirme vaatlerinin tersine, kısıtlayıcı devlet uygulamalarıyla karşılaşmaktan şikayet ediyorlar.

Almanya büyükelçiliğinin web sitesinde yer alan açıklamada, Almanya'nın korumacılığın önlenmesi ve popülist eğilimlerle mücadelede Çin'le işbirliği yapmaya hazır olduğunu ve Çin'in Davos'ta açık piyasaları savunmasından büyük memnunluk duyacağı bildirildi.