Çin’in emtia ticaretinde sert düşüş

Ekonomi yavaşlayan ve talebi azalan Çin'in emtia ithalatı şubatta, uzun süren yeni yıl tatilinin etkisiyle sert gerileme gösterdi. Demir cevrei alımlarında yüzde 13.5, kömür ithalatında yüzde 9, soya ithalatında yüzde 38 düşüş kaydedildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER

Dünyanın en büyük tüketicisi Çin’de ekonomik büyümenin yavaşlaması emtia piyasaları üzerinde etkisini gösteriyor. Çin’in emtia ticareti, yeni yıl tatilinin de etkisiyle, şubatta sert bir şekilde geriledi. Çin’in emtia ticareti, yeni yıl tatilinin petrol, demir cevheri, bakır ve soya fasulyesi ithalatlarını yavaşlatması ile gerilenken, ülkenin alüminyum ve çelik ihracatı da düşüş gösterdi. 

Gümrük İdaresi’nin açıkladığı verilere göre Çin’in demir cevheri ithalatı aylık bazda yüzde 13.5 gerilerken, yıllık olarak yüzde 11 yükseliş kaydetti. şubat ayında 280 bin toh alım yapılan bakıın ithalatı ocak ayına göre nereodeyse yüzde 30 ve bir önceki yıla göre yüzde 25 azaldı. Bakır ithalatında son 4 yılın en büyük düşüşü meydana geldi. Aynı dönem içinde kömür ithalatı ocak ayına göre yüzde 9 azalarak 15.26 milyon ton oldu. Kömür ithalatında yıllık gerileme ise yüzde 33 civarında. Soya fasulyesi ithalatı ekim ayından bu yana en düşük seviyeye indi. Dünyanın en büyük soya alıcısı olan ülkenin şubat ithalatı 4.26 milyon ton ile ocak ayının yüzde 38 altında kaldı. Mart ayında da ithalatın 4.5 milyon ton olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 

Çin en çok demir cevherini vuruyor 

Petrol ithalatı da zayıf seyretti. Ham petrol ithalatı 25.5 milyon ton, yani günlük 6.66 milyon varil ile geçern yıla göre yüzde 11 yükseldi ancak ocak ayına göre sadece yüzde 1’lik artış kaydetti. Diğer yandan, çelik ihracatı ağustostan bu yana en kez düşüş gösterdi. Çin ayrıca 4 ayın en düşük alüminyum ihracını gerçekleşti. Ham madde ticaretindeki yavaşlama, Ay Yılı kutlamaları nedeniyle uzun süren tatilin bin sonucu. Ancak uzmanlar, yeni yıl tatili ticaret verisi için önemli bir olumsuz etken olsa da genel olarak Çin’de talebin azaldığına ve ekonominin yavaşladığına dikkat çekiyorlar. 

Çin ekonomisindeki yavaşlama emtia piyasalarını baskı altına alırken en büyük ağırlığı demir cevheri piyasası hissediyor. Dünyanın en çok demir cevheri ithal eden ülkesi Çin’in geçen hafta ekonomik büyüme hedefini yüzde 7 olarak açıklaması, demir cevheri fiyatlarının 59 dolara kadar gerilemesine neden oldu. New Yorklu finans şirketi Citigroup daha önce yaptığı tahminlerde küresel arzın artması ve talebin arza kıyasla zayıf kalması nedeniyle 2015 yılının üçüncü çeyreğinde fiyatların 60 dolara ineceğini belirtmişti. Citigroup son olarak 2015 yılının son çeyreğinde fiyatların 50 dolara yaklaşabileceğini açıklamıştı. 

Çin, AB, Japonya ve Kore en büyük ithalatçılar 

Dünyada en çok demir cevheri üretimini Çin, Avustralya ve Brezilya yaparken, en çok ithalatı Çin, AB, Japonya ve Güney Kore gerçekleştiriyor. Dünyanın en çok demir cevheri ihraç eden ülkesi Avustralya’da bulunan şirketler BHP Bill ton, Rio Tinto ve Fortescue Metal ile Brezilyalı Vale şirketinin bu yıl 400 milyon ton demir cevheri üretmeyi planladığı belirtiliyor. Sektörün önde gelen aktörlerinden Çin, geçen yıl 1,1 milyar ton demir cevheri talebinde bulunmuştu. Dünyanın en büyük demir cevheri madeni Brezilya Carajas’ta bulunuyor. Brezilya’nın demir rezervlerinin 15 milyar ton, ham cevher rezervinin ise 30 milyar tondan fazla olduğu tahmin ediliyor. Geçen yıl yaklaşık 2 milyar tonluk demir cevheri ticareti yapılmıştı.