”Coca Cola ve Intel Müslüman girişimcilere destek olacak”

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Küresel Girişimcilik Programı'nın ilk pilot uygulamasının, Mısır'da başlatılacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Washington'da düzenlenen Girişimcilik Zirvesinin "paylaşılmış değerler, karşılıklı saygı ve sorumluluğu temel alan ortaklıklar yoluyla uygulamaya geçirilen yeni dış politika yaklaşımının yansıması" olduğunu söyledi. Clinton, Intel, Coca Cola, Ernst&Young gibi farklı sektörlerden seçkin isimlerin oluşturduğu grubun, Müslümanlarla küresel çapta yeni başlangıç vizyonunun hayata geçirilmesinde ABD özel sektörünün angaje edilmesi çabalarına öncülük edeceğini bildirdi.

ABD Başkanı Obama'nın Müslüman dünyasıyla yeni başlangıç yapmak istediğini söylediği Kahire konuşmasının ardından attığı adımlardan biri olan Girişimcilik Zirvesi sona erdi.

Clinton, zirvenin kapanışında yaptığı konuşmada, girişimcilere hitaben, bu zirvenin Obama'nın geçen yıl Kahire'de tarif ettiği, paylaşılmış değerler, karşılıklı saygı ve sorumluluğu temel alan ortaklıklar yoluyla uygulamaya geçirilen yeni dış politika yaklaşımının yansıması olduğunu belirterek, "Ortağınız olmada ABD'ye güvenebilirsiniz" dedi.

Bu ortaklıkların sadece hükümetler değil, vatandaşlar arasında olduğuna işaret eden Clinton, zirvede yürütülen çalışmaların üzerine inşa edecek ve gelecek aylar ve yıllar boyunca dünya genelindeki girişimcileri destekleyecek girişimler geliştirdiklerini söyledi.

Konuşmasında, zirveden çıkan sonuçlara değinen Clinton, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu toplumlardan başlayıp dünya geneline yayılmak üzere, yeni girişimcilere somut destek sağlayacak bir girişim olarak Küresel Girişimcilik Programını başlattıklarını bildirdi.

Clinton, bu programla, başarılı girişim atmosferi yaratılmasına katkı sağlamak için, sivil toplum kuruluşlarının yanında Amerikan özel sektörü, ortaklar ve yerel iş gruplarıyla birlikte çalışacaklarını, girişimcilerin sermayeye erişimlerinin artırılması için çaba göstereceklerini, ABD'deki iş okullarıyla dünya genelindeki eğitim kurumları arasında ortaklıkları kolaylaştıracaklarını ve rehberlik programlarını destekleyeceklerini belirtti.

İlk pilot uygulama Mısır'da olacak

Küresel Girişimcilik Programı'nın ilk pilot uygulamasının, ABD Ulusal Kalkınma Ajansı'ndan (USAID) bir girişimci ekibinin koordinasyonunda Mısır'da başlatılacağını ifade eden Clinton, ikinci programı ise yakında Endonezya'da başlatacaklarını, gelecek iki yılda da programı bir düzine ülkeye genişletmeyi planladıklarını kaydetti.

Clinton, ikinci olarak, Silikon Vadisi teknolojisi, iş deneyimi ve girişim sermayesi fonlarına erişimin artırılmasına katkı sağlama çabası çerçevesinde, Silikon Vadisi ile ortaklıkların tesis edileceğini belirterek, bu ortaklıkların Mısır, Ürdün, Lübnan, Türkiye ve Malezya'da başlatılacağını ve daha sonra diğer yerlere yayılacağını anlattı.

"Yeni Bir Başlangıç için Ortaklık"

Ortaklıklarının kapsayıcı olduğunu ve dünyadaki girişimcileri desteklemek isteyen özel sektör gruplarıyla birlikte çalışmak istediklerini ifade eden Clinton, bugün ABD'nin eski dışişleri bakanı Madeleine Albright ile duyurusunu yaptıkları, ABD Dışişleri Bakanlığı ile yeni bir grup olan "Partners for a New Beginning" (Yeni Bir Başlangıç İçin Ortaklık) arasındaki yeni işbirliğine değindi.

Clinton, ülkeler arasındaki bağların, insanlara dayandığını belirtti ve ekledi: "İntel, Coca Cola, Ernst&Young gibi farklı sektörlerden seçkin isimlerin oluşturduğu grup, Müslümanlarla küresel çapta yeni başlangıç vizyonunun hayata geçirilmesinde ABD özel sektörünün angaje edilmesi çabalarına öncülük edecek." 

Grubun, yurt dışındaki bilim merkezlerine teçhizat ve teknoloji tedariki için şirketlere ulaşma, yükselen iş dünyası önderleri için stajyerlik ve rehberlik programlarının başlatılmasına yardım etme gibi faaliyetler yürütebileceğini aktaran Clinton, grubun başkanlığını Madeleine Albright'ın, yardımcılıklarını ise Aspen Enstitüsü Başkanı Walter Isaacson ve Coca-Cola'nın Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Muhtar Kent'in yapacağını belirtti. Clinton, bu çabanın dünya genelindeki özel sektör liderlerine benzer gayretler için ilham vereceğini umduğunu ifade etti.

"Bu organizasyon ABD'nin imajını düzeltti"

Hollanda'yı temsil eden Triodor Software CEO'su Atilla Aytekin de, zirveyi ABD'nin Müslüman ülkelere ilgisini işletmecilik ve girişimcilikle göstermesi açısından son derece olumlu bulduğunu söyledi.

"Bu organizasyonu yapmak bile ABD'nin Müslüman dünyasındaki imajı açısından bir düzeltme demektir" diyen Aytekin, son 10 yılda böyle bir adım görmediklerini ve ilk kez böyle bir mesaj verildiğini kaydetti.

Aytekin, "Bundan sonraki zirvenin Türkiye'de olması da bizim açımızdan son derece gurur vericiydi. Biz Hollanda'daki Türkler olarak Türkiye'de böyle bir şey olduğunu gördüğümüzde çok hoşumuza gidiyor" dedi.

Technopolis Grubu'nun Türkiye Direktörü Şirin Elçi de, zirveye ilk daveti aldıklarından bu yana Türkiye'nin diğer ülkeler içindeki konumunun çok farklı olduğunu bildiklerini söyledi. Türkiye'nin gelecek yıl zirveye ev sahipliği yapacak olmasının konumunu "taçlandırdığını" belirten Elçi, "Çabalarımız biraz daha somutlaşır hale geldi. Başbakan Erdoğan'ın attığı önemli bir adım. Biz de elimizden gelen desteği vermek için hazırız" dedi.

Özdemir: Müslüman ülkeler Türkiye'yi model alıyor

ABD'de düzenlenen Girişimcilik Zirvesi'ne katılan Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, Müslüman, Arap ülkelerinde yaşayan insanların, ülkelerinde modernizasyon, açılım, daha fazla demokrasi, insan hakları, şeffaf yönetim isteyenlerin Türkiye'yi model olarak gördüğünü belirtti.

@page@

Türkiye'nin, hem Türkiye'den gidenlerin yanı sıra diğer ülkeleri temsil eden gruplarda Türk girişimcilerinin yer almasıyla, hem de gelecek zirveye ev sahipliği görevini üstlenmesiyle damgasını vurduğu zirveye iştirak eden Özdemir "genellikle Batının İslam dünyasıyla diyaloğu konuştuğunda sorunlardan başladığını, ancak şimdi daha farklı bir yolun tercih edildiğini" söyledi.

Girişimcilikle ilgili sorunlara değinen Özdemir, küçük girişimcilerin para bulmakta zorlandığını, kadın girişimcilerin kendilerine has sorunlar yaşadıklarını, yolsuzluk ve bürokrasinin de büyük problem oluşturduğunu dile getirdi.

"Birçok ülkede devlet, 'Yapılacak bir şey varsa ben yapayım devlet olarak sen bu işe hiç karışma' mantığıyla hareket ediyor. Birçok Arap ve Müslüman ülkesinde, bunun değişmesi gerektiğini anlamak ve bunun önünü açmak, en önemli reformlardan biridir" ifadesini kullanan Özdemir, şunları kaydetti:

"Zaten girişimi konuştuğumuzda, kadınların Müslüman ülkelerde birincil konumda neden daha az olduğu, yolsuzluk, bürokrasi sorunu, bu ülkede girişimcilik kültürünün zayıflığı gibi sorunları konuşmamak mümkün değil. Dolayısıyla bunu tartışmak, bir şekilde İslam dünyasındaki reform dinamizmini dile getirmek anlamına geliyor."

Özdemir, girişimciliğin ülkelerde tehdit olarak görülmemesi gerektiğini ifade ederek, "Tam tersine iş sahaları sağlanıyor, insanlara yeni gelecekler açılıyor" diye konuştu.

Özdemir, önceki ABD Başkanı George Bush döneminde böyle bir zirve yapılmasının mümkün olmadığına işaret etti.

"Türkiye'nin AB'den vazgeçmesini isteyenler var"

Türkiye'nin AB sürecine de değinen Özdemir, "geçmişteki ümitli havayı ne AB'de ne Türkiye'de gördüğünü" söyledi.

Özdemir, "Ona rağmen müzakereye devam etmek aklıselimin gereği" diyerek, şöyle konuştu: 

"Türkiye'nin masadan kalkıp 'Biz vazgeçtik' dememesi çok önemli. Zaten bazı siyasetçiler tarafından istenen o, çünkü müzakereleri AB durduramıyor, yasal bir süreç. Birtakım sözler var ama Türkiye'yi küstürmek, onu bu işten vazgeçirmek gibi bir çizgi mevcut. Bunu zaten görüyoruz. Bence yapılması gereken hızla reformlara, açılımlara devam etmek."

Özdemir, yine de Türkiye'nin AB üyeliği konusunda ümitli olduğunu dile getirdi.

Zirveyi değerlendiren Pozitron firmasının Genel Müdürü Fatih İşbecer, yaşamlarından mutlu olanların terör ve yasa dışı işlere bulaşma riskinin az olduğuna işaret ederek, Obama'nın da girişimcilik açılımıyla bunu yapmak istediğini belirtti.

Müslüman ülkelerdeki "niteliksiz nüfusun" varlığına dikkati çeken İşbecer, bu durumun meslek açığına yol açtığını ve giderek büyüyen sorun haline dönüştüğünü dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hem nüfus artışını dengeleyecek iş alanlarının yaratılması, hem de dünyanın biraz daha barışçıl bir yer olması için, 2. Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan meşhur Marshall Yardımı vardır. Bununla Avrupa'yı yeniden inşa ettiler. Zirvede, ABD Başkanı Obama'nın açıkladığı 2 milyar dolar da tabii ona göre çok ufak bir rakam ama bununla başlayıp bir yeni Marshall yardımı, belki de 'Obama yardımı' olarak dünyanın kalanında girişimciyi teşvik edecek. Ticari entegrasyon arttıkça, ülkeler için 'şöyle yaptı, böyle yaptı' diye düşmanlık da ortada kalmayacak. Bir taşla iki kuş vurmuş olacaklar."

"İbre bize döndü"

İşbecer, gelecek zirvenin Türkiye'de yapılmasıyla ilgili olarak da şunları kaydetti:

"İlk geldiğimizde biz yok gibiydik, Endonezya, Arap ülkeleri çok ağırlıklıydı. Ama Obama'nın açıklamasıyla bir anda ibre bize dönmüş oldu. Gerçi olması gereken de bu. Avrupa'dan Müslüman topluluklardan hatta Türk girişimcilerden gelenler oldu, fakat Müslüman nüfusu ağırlıklı olup NATO üyesi olan ve hakikaten medeni ülke diyebileceğimiz zaten Türkiye'den başka ülke yok.

Yani birinci Amerika dersek, ikincisinin bizde olması lazımdı, en azından onu kaçırmamış olduk. Türkiye, bu konuda sivil toplumu da arkasına katarsa, bölgesel liderliğini pekiştirir. Türkiye'ye, hem politik hem siyasi hem ekonomik açıdan çok farklı katkıları da olacaktır."

Zirvede, Türkiye'nin çok ciddi bölgesel lider olduğunu gördüklerini söyleyen İşbecer, "Referans noktası olarak ABD'yi görünce biz gerideyiz, ama diğer ülkelere bakınca fersah fersah ötedeyiz. Türkiye gerek girişimcilikte, gerek altyapı gerekse eğitimde çok ilerlemiş. Bu ülkeler Türkiye seviyesini yakalasalar bile dünya için çok olumlu bir gelişme olacaktır" diye konuştu.

Dilek Ayhan Obama'ya sarıldı

Türkiye, ABD'de düzenlenen Girişimcilik Zirvesine, hem Türkiye'den gidenlerin yanı sıra diğer ülkeleri temsil eden gruplarda Türk girişimcilerinin yer almasıyla, hem de gelecek zirveye ev sahipliği görevini üstlenmesiyle damgasını vurdu.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Müslüman dünyasıyla ilişkileri geliştirmek amacıyla attığı adımlardan biri olan ve başkent Washington'da düzenlenen Girişimcilik Zirvesi sona erdi.

Zirveye, gelecek yılın ev sahipliğini yapacak Türkiye, bu ilk zirvede de Türkiye'den 6 girişimciyle temsil edildi. Zirvedeki tek Türk girişimciler Türkiye ile sınırlı kalmadı.

Almanya'daki heyette, Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ile Türk-Alman Ticaret Odası Başkan Yardımcı Nihat Sorgeç, Hollanda'yı temsilen Triodor Yazılım firmasının CEO'su Atilla Aytekin, Norveç'ten gelen heyette Alarga şirketinin Genel Müdürü Dilek Ayhan da yer aldı.

Böylece Türkiye, zirveye, hem dünya geneline dağılan girişimcilere sahip olduğunu göstermesi, hem de zirvenin gelecek ev sahipliği gibi önemli bir işlevi yerine getirecek olmasıyla damgasını vurdu.

Bu konularda ilginizi çekebilir