Coca-Cola'ya göre Türkiye, 'krizden çıkacak ilk ülkelerden biri'

Coca-Cola'nın Türkiye'deki yatırımları, yıl sonunda 600 milyon doları aşacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Global krizin dünyanın en iyi ekonomilerini zorladığına dikkati çeken Coca-Cola İçecek Üst Yöneticisi (CEO) Michael A. O'Neill, Türkiye'nin hem bir yatırım fırsatı hem de krizden çıkacak ilk ülkelerden biri olduğunun altını çizdi. 

Coca-Cola İçecek Üst Yöneticisi (CEO) Michael A. O'Neill, Türk Amerikan İş Adamları Derneğinin (TABA/AmCham) ev sahipliğini yaptığı Amerikan Ticaret Odaları Genel Merkezinin Avrupa ve Orta Asya'daki Amerikan Ticaret Odaları Birliğini temsil eden European Council of American Chamber of Commercenin (ECACC) 2008 yılı Genel Kurul toplantısı kapsamında düzenlenen yemekte, "Türkiye'de iş yapmak" konulu bir konuşma yaptı.

Global krizin dünyanın en iyi ekonomilerini zorladığına dikkati çeken O'Neill, Türkiye'nin hem bir yatırım fırsatı hem de krizden çıkacak ilk ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Türkiye'nin güçlü iç pazarı, gelişen gayri safi milli hasılası ve sağlıklı bankacılık sisteminin, "mali fırtına"nın önemli bir etkisi olmamasını sağladığını ifade eden O'Neill, Türkiye'nin konumu ve sağlam bankacılık sistemi dolayısıyla daha erken kendini toparlamasına yol açtığını söyledi.

Yaklaşık 500 milyon tüketicinin bulunduğu bir alanda yer alması ve pazar ekonomisine olan kararlılığının, Türkiye'nin yabancı yatırımcı adayların dikkate alması gereken bir konu olduğuna işaret eden O'Neill, Türkiye'de genç girişimcilerin sürekli pazara girdiğini de kaydetti.

5 ülkeden oluşan bir bölgede faaliyet gösterdiklerini ve Türkiye'deki iş gücünün yeteneklerini bildiklerini ve buna inandıklarını belirten O'Neill, bundan dolayı İstanbul'da bir yatırım fırsatı değerlendirdiklerini ve bölgede bulundukları ülkeleri Türk uzmanlarla Türkiye'den yönetme kararı aldıklarını, buradaki yönetim kadrolarındaki kişilerin yüzde 99,9'unun Türk olduğunu anlattı.

Michael A. O'Neill, "Son 10 yılda benim işim, Türkiye'ye 500 milyon dolardan fazla yatırım yapmıştır. Elazığ'daki tesisimizi ve diğer projelerimizi tamamladığımız zaman bu yatırım, bu yılın sonunda 600 milyon doları aşacaktır. Bugün Türkiye'de yatırım konusunda konuşma nedenim budur. Coca-Cola, Türkiye'ye önemli bir yatırım yapmıştır" şeklinde konuştu.

Tesis sayısı yıl sonunda 7 olacak

Türkiye'nin, coğrafi konumu ve iç potansiyeli dolayısıyla yabancı sermayedarlar için önemli bir fırsat oluşturduğunu vurgulayan O'Neill, Türkiye'yi çevreleyen ülkelerle birlikte 500 milyon tüketici bulunduğunu ve Türkiye'nin komşularının potansiyeli bulunduğunu söyledi.

Yatırım planlarının üretim tesisleri, var olanların büyütülmesi, Elazığ'da üretim tesisi ve altyapı yatırımları olduğunu aktaran O'Neill, Türkiye'deki tesis sayısının bu yılın sonunda 7'ye ulaşacağını bildirdi. O'Neill, ilk yarıda Türkiye'de işlerinin çok iyi gittiğini ve yüzde 11 büyüme sağladıklarını da sözlerine ekledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fikret Sevinç ise, Türkiye'nin son 4-5 yılda ekonomik büyüme oranlarının çok yükseldiğine değinerek, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında bu rakamların dikkat çekici olduğunu söyledi.

Sevinç, Türkiye'de pazar verimliliğinde artışlar ve girişimcilik kültürü bulunduğunu, yüksek değerli ürün ve hizmetler üretilmesi istendiğini aktararak, Türkiye'de çok büyük bir iç pazar olduğunu ve bu iç pazarın doyurulmayı beklediğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ersin Erçin de, Türkiye'de daha fazla ABD yatırımı beklendiğini, iki ülke arasında karşılıklı ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi istendiğini kaydetti.