Commerzbank ve Deutsche Bank mahkeme dışında uzlaşacaklar

ABD'li düzenleyici kurumlar Commerzbank ve Deutsche Bank ile mahkeme dışında uzlaşmak için görüşmelere başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'li federal ve eyalet makamları, ABD'nin kara listeye aldığı  ülkelerle iş yaptıkları şüphesiyle incelemeye alınan Alman bankaları Commerzbank ve Deutsche Bank ile mahkeme dışında anlaşmak üzere görüşmelere başladı.

              
Düzenleyici kurumların yürüttüğü inceleme hakkında doğrudan bilgi sahibi bir kaynak, görüşmelerin yeni başladığını, ne zaman anlaşmaya varılabileceği konusunda ise net bilgi olmadığını
söyledi.
              
Deutsche Bank ve Commerzbank konu hakkında açıklama yapmaktan kaçındı.
              
Commerzbank ile yürütülen anlaşma görüşmelerini ilk bildiren New York Times gazetesi tarafların yaz aylarında uzlaşmaya varabileceğini belirtti.
              
New York Times'da yer alan habere göre ABD'deki birimleri  aracılığıyla İran ve Sudan'daki şirketler adına para aktarmakla suçlanan Commerzbank en az 500 milyon dolar tutarında ceza alabilir.
             
 Almanya'nın ikinci büyük bankası olan Commerzbank, gazetenin haberine göre, para cezası ve diğer tavizleri kabul ederek  kendisine yöneltilen suçlamaların askıya alınmasını sağlayan yargılamanın ertelenmesi anlaşması imzalayabilir.
              
Commerzbank ile imzalanacak anlaşma düzenleyici kurumların Deutsche Bank ile yapacağı ayrı bir anlaşmaya da temel oluşturabilir.
              
Ancak New York Times haberine göre Almanya'nın en büyük bankası olan Deutsche Bank'ın ödeyeceği olası para cezasının Fransız bankası BNP Paribas'nın ödediği cezaya yaklaşması beklenmiyor.
              
BNP Paribas geçen hafta kendisine yönelik iki ayrı suçlamayı kabul etmiş ve ABD'nin Sudan, Küba ve İran'a uyguladığı yaptırımları ihlal ettiği yolundaki suçlamaların sonuçlanması
için yaklaşık 9 milyar dolar ödemeye razı olmuştu.
              
Bu ağır para cezası,  tüm dünyadaki finans kurumlarına yönelik açık bir mesaj olarak görülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir