Concorde uçak kazasının davası başlıyor

Paris'te 113 kişinin öldüğü uçak kazasının sorumluları yargı önüne çıkıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'nın başkenti Paris'te 10 yıl önce 113 kişinin öldüğü Concorde uçak kazasıyla ilgili davanın duruşmaları bugün başlıyor. Paris'in Pontoise banliyösünde başlayacak duruşmaların dört ay sürmesi bekleniyor.

Mahkeme, 25 Haziran 2000 tarihinde meydana gelen ve Air France'ın Concorde tipi uçaklarını 2003 yılında tamamen seferden kaldırmasına yol açan kazada ihmali ve sorumlu olanları saptamaya çalışacak.

Charles de Gaulle havaalanından kalkan Air France uçağı, kalkıştan çok kısa bir süre sonra alev almış ve parçalanarak yere düşmüştü.

Merkezi Houston'ta bulunan Continental Airlines ve bu şirketin iki çalışanı, "istemeden adam öldürmeye neden olmak" suçundan yargılananların başında geliyor.

Kazayı araştıran müfettişler, Concorde uçağından önce kalkan Continental Airlines uçağından düşen metal parçanın kazaya yol açtığını ileri sürmüştü. Continental Airlines şirketinin avukatları ise Concorde uçağının bu metal parçaya çarpmadan önce alev almaya başladığını iddia ediyor.

Savcılık ayrıca, Fransız  yetkilileri, Concorde uçağındaki tasarımla ilgili sorunları gidermemekle suçluyor. Airbus'ı üreten Aerospatiale şirketinin iki tasarımcısı ve Fransız sivil havacılık teşkilatından bir görevli de bugün başlayan duruşmalarda zanlı olarak yargılanacak.

Zanlıların suçlu bulunması halinde, savcının 5 yıla kadar hapis ve 75 bin euroya kadar para cezası talep etmesi bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir