Constancio: Düşük enflasyon hala ana endişe

ECB Başkan Yardımcısı Constancio, "Düşük enflasyon önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, Euro Bölgesi'nde düşük enflasyonun önemli bir endişe olmaya devam ettiğini söyledi. 

Madrid'de düzenlenen bir konferansın ardından soruları yanıtlayan Constancio, Almanya Ekonomik Danışmalar Konseyi'nin para politikasının sıkılaştırılması gerektiği söylemine karşı çıktı. Fiyat istikrarının sağlanmasının ECB'nin ana görevi olduğunu ifade eden Constancio, enflasyondaki son gelişmelerin tatmin edici olmadığını ifade etti. Constancio, "Çok, çok düşük bir enflasyon ortamı ile mücadele ediyoruz. Gelişmiş ekonomiler çok yüksek veya çok düşük enflasyon ortamında iyi çalışamazlar" diye konuştu.

"Fed faiz artırımının doğrudan ciddi etkisi olmaz"

ECB Başkan Yardımcısı Constancio, Fed'in gelecek ay faiz artırımı yapma olasılığının Euro Bölgesi'ne herhangi bir ciddi doğrudan etkisi olmasını beklemediklerini ifade etti. Latin Amerika ülkesi  merkez bankaları başkanlarıyla ile Madrid'de biraraya gelen Constancio, Fed'in yapacağı bir faiz artırımının gelişmekte olan piyasalara yapacağı yansımalarının Euro Bölgesi ekonomisi ve ticareti üzerinde dolaylı bir etkisi olabileceğini belirtti.

Constancio, "Fed'in faiz artırımının herhangi bir ciddi doğrudan etkisi olacağını düşünmüyoruz, gelişmekte olan ülkelere olası etkiler üzerinde dolaylı bir yansıma olabilir" diye konuştu. Constancio ayrıca, ECB'nin Aralık ayında yapacağı toplantıda para politikasına ilişkin hangi adımları atacağına henüz karar vermediğni, para politikasında değişiklik yapmadan önce son enflasyon  verilerini ve ekonomik tahminleri dikkate alacağını vurguladı.

contancio.jpg

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Vitor Constancio

"Aralık ayına ilişkin henüz alınmış bir karar yok"

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure, Banka'nın aralık ayında yapılacak Yönetim Konseyi toplantısında parasal gevşemenin güçlendirilmesi konusunda bir karar alıp almayacağının henüz netleşmediğini söyledi.

Le Figaro gazetesine konuşan Coeure, "Aralık ayı toplantısına ilişkin henüz alınmış bir karar yok, tartışmalar devam ediyor" diye konuştu. Coeure, Arayık ayında yapılacak ekonomik projeksiyonların ECB'nin karar vermesine yardım edeceğini belirtirken, ECB'nin şimdi harekete geçme mecburiyeti olmadığını da vurguladı. Coeure, "Biz kararlarımızı ekonomideki gelişmeleri temel alarak veriyoruz, finansal piyasalara
göre değil. Yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşılması için ek tedbirler alınabilir. Buna Aralık ayında gelecek verilerle karar vereceğiz"  diye konuştu. 

ECB'nin düşük faizlerin özellikle tasarruflar üzerindeki negatif etkilerinin ve çok uzun süre devam etmeleri halinde finansal istikrarı riske sokabileceklerinin farkında olduğunu da anlatan Coeure, "Para politikasının çok uzun süre çok gevşek olmasını arzu etmiyoruz, ancak fiyat istikrarı hedefimize ulaşmak için gerekli olduğu sürece bu politikayı uygulamaya devam edeceğiz" dedi. 

coure.jpg

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Benoit Coeure

Bu konularda ilginizi çekebilir