Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'nin görüşüleceği üçlü zirveye katılacak

Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye Cumhurbaşkanı Esad ile Soçi'deki buluşmasından sonra, bugün Soçi'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüşecek. Görüşme, Suriye'deki krize siyasi çözüm bulunmasına yönelik diplomasi trafiğinin en önemli ayaklarından biri olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bugün Rusya'nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye'de barış sürecini görüşmek üzere bir araya gelecek.

Soçi'deki üçlü zirveyle hız kazanacak Suriye krizine siyasi çözüm bulunmasına yönelik diplomasi trafiği, ay sonunda BM'nin düzenleyeceği Cenevre müzakereleriyle devam edecek.

Putin, Trump ve bölge liderleriyle görüştü

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad ile Soçi'deki buluşmasından sonra dün ABD Başkanı Donald Trump ve bölge liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerinde, Suriye sorununa siyasi çözümü ele aldı.

Putin, ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan Kralı Salman, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile konuştu.

Rus hükümetinden verilen bilgiye göre, Putin liderlere, Esad'ın Rusya ziyareti ve Moskova'nın desteklediği barış çabaları hakkında bilgi verdi. Bu konular arasında Türkiye-Rusya-İran zirvesi ve planlanan Suriye kongresi de yer aldı.

"Putin, Trump'a Esad ile görüşmesi hakkında bilgi verdi"

Putin-Trump görüşmesinin ardından Rusya ve ABD dışişleri bakanları da ayrı bir telefon konuşması yaptılar. Kremlin açıklamasına göre Trump'a Esad ile görüşmesi hakkında bilgi veren Putin, Esad'ın "siyasi sürece bağlılığını, anayasal reform ile başkanlık ve parlamento seçimlerinin yapılmasını taahhüt ettiğini" söyledi.

Kremlin açıklamasında iki liderin görüşmesinde, "Suriye'nin egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün korunmasının ve kapsamlı bir müzakere süreci ile belirlenecek ilkelere dayalı bir siyasi çözüme ulaşmanın gereği vurgulandı" denildi.

Putin ve Esad Moskova'da görüştüPutin ve Esad Moskova'da görüştü