Cumhurbaşkanı Napolitano görevine başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ROMA - İtalya'da geçen hafta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci kez bu göreve seçilen Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, yemin ederek ikinci dönemine başladı.
Napolitano'nun yemin töreni, büyük boy İtalyan bayraklarıyla süslenen Temsilciler Meclisi Genel Kurul Salonu'nda yapıldı. 87 yaşındaki Giorgio Napolitano, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini ve üst kanadı Cumhuriyet Senatosu Başkanı Pietro Grasso'nun yanında yemin etti. Yeminden sonra Napolitano, ortada oturan Temsilciler Meclisi Başkanı Boldrini ile koltukları değiştirdi.
Yeminin ardından yaptığı konuşmada Napolitano, "Bu salona geri dönmeyi beklemiyordum ama bu olağanüstü meşru bir durum. Dünyaya güven ve ulusal uyumu göstermek gerekiyordu. Ülkenin kaderi için endişelendiğimden bu görevi geri çeviremedim" derken, kendisine duyulan güven için parlamenterlere teşekkür etti.
Napolitano, konuşmasında partilere, anayasa ve devlet kurumlarında reform çağrısı yaparken, "Siyasi güçler arasında çok fazla eksiklikler, hatalar ve sorumsuzluk var. Kurumsal reformlar üzerinde bir çözüm bulunabilmiş değil" dedi.
Siyasi partilerin minimalist yaklaşımları, taktikleri bir kenara koyması gerektiğini aktaran Napolitano, bir buçuk sene önce değişmesi çağrısında bulunduğu seçim yasasının değişmemiş olmasını affedilemez eksiklik olarak niteledi.
Ülkede geçen Şubat ayında yapılan seçimlerden sonra halen bir hükümet kurulamamasına da değinen Giorgio Napolitano, "Hükümet edebilecek oyu sağlamış, bir parti ya da bir ittifak yok. Bugün İtalya'da yeni bir hükümetin doğması ve yaşaması için farklı siyasi güçlerin anlaşmasına ihtiyaç var" diye konuştu. Napolitano, bunun kurumsal sorumluluk çerçevesinde ortak sorunlara ortak çözümler bulmak için gerekli olduğunu ifade etti.
İstikrarın bir ülke için gerekliliğine dikkati çeken 87 yaşındaki lider, "Kriz, işsizlik oranının üzücü boyutlara gelmesine, suç olaylarının artmasına, devletin değişik kademeleri arasında gerginliğe ve bozukluklara yol açıyor" dedi.
Konuşmasında, kendisine de muhalif olan 5 Yıldız Hareketi'ne isim vermeden göndermede bulunan Napolitano, "Onların, değişim için gösterdikleri çabayı takdir ediyorum ancak bu, meydanlarla parlamento arasında karşıtlık oluşturacak maceracı bir şekilde değil, verimli demokratik diyalog içinde olmalı" ifadelerini kullandı.
Napolitano, sözlerini ''Yaşasın parlamento, yaşasın cumhuriyet, yaşasın İtalya'' diyerek tamamladı. Konuşması sık sık alkışlarla kesilen Napolitano'nun zaman zaman gözlerinin dolduğu dikkati çekti.
Cumhurbaşkanını Seçici Meclis'in geçen cumartesi günü yaptığı 6. tur oylamada, oy kullanan 997 delegeden 738'in oyunu alarak bir kez daha bu göreve getirilen Napolitano'yu, meclisteki konuşması sonrasında sadece 5 Yıldız Hareketi parlamenterlerinin alkışlamaması dikkati çekti.
Öte yandan, kendi adayları Stefano Rodota'nın yerine mevcut Cumhurbaşkanı Napolitano'nun yeniden seçilmesine ilk günden bu yana tepki gösteren 5 Yıldız Hareketi'nin lideri Beppe Grillo ise Napolitano'nun seçilmesini cumhuriyetin ölümü olarak niteledi.
 
Yeminden önce istifa etti
 
1946'dan bu yana cumhuriyet rejimiyle yönetilen İtalya'da, bu göreve ikinci kez getirilen ilk isim olarak tarihe geçen Napolitano, meclisteki yemin töreni öncesi teamüller gereği istifa etti. İlk dönemin bittiği anlamına gelen bu istifanın ardından Napolitano, ikinci dönemine başlamak üzere yemin etmeye Temsilciler Meclisi'ne gitti.
Yemin töreni ve konuşmasını bitirdikten sonra meclisten törenle uğurlanan Napolitano, buradan Venedik Meydanı'ndaki Vittorio Emmanuele Anıtı'na giderek çelenk koydu. Buradaki tören esnasında İtalyan akrobasi jetleri, İtalya bayrağının yeşil-beyaz-kırmızı renklerinden oluşan dumanları gökyüzüne bırakacak şekilde anıtın üstünden geçti.
Napolitano, buradaki törenin de ardından cumhurbaşkanlığı sarayı Quirinale'ye yöneldi. Giorgio Napolitano, Quirinale'ye cumhurbaşkanlığı muhafız birliğine bağlı atlı birliklerin eşliğinde girdi.
 
Bundan sonra ne olacak
 
Şubat ayında seçimlerin yapıldığı İtalya'da seçimlerin üzerinden iki ay geçse de bir hükümet kurulabilmiş değil. Hükümet kurma çalışmalarına son bir haftadır cumhurbaşkanı seçimi nedeniyle ara verilirken, Napolitano'nun ikinci kez göreve resmen başlamasıyla yarından itibaren hükümet kurma çalışmalarına start vereceği bildirildi. Cumhurbaşkanının yarın ilk olarak Senato Başkanı Grasso ve Temsilciler Meclisi Başkanı Boldrini ile görüşeceği belirtildi.
Ülkede, teknokrat bir başbakan başkanlığında siyasi partilerin üyelerinden oluşan geniş koalisyon hükümetinin kurulması gündemde. Başbakanlık için adı geçen en önemli aday ise daha önce de bu görevi iki kez üstlenmiş olan Giuliano Amato.
Basında çıkan haberlerde, hükümetin bu hafta içinde kurulabileceği ifade ediliyor.