D-8'e yeni üye ülke alınmayacak

D-8 Genel Sekreteri Musavi, örgütlerinin yeni üye alımına açık olmadığını belirterek, "Üye ülkelerin liderlerinden oluşan D-8 Zirvesi'nin aldığı karara göre bu sayıyı artırmayacağız" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişen 8 Ülke (D-8) Genel Sekreteri Seyid Ali Muhammed Musavi, örgütlerinin yeni üye alımına açık olmadığını belirterek, "Üye ülkelerin liderlerinden oluşan D-8 Zirvesi'nin aldığı karara göre bu sayıyı artırmayacağız" dedi.

Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan öncülüğünde 1997 yılında kurulan ve Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'dan oluşan D-8, üye ülkeler arasındaki ticari ilişkileri arttırmayı hedefleyen hükümetler arası bir yapı olarak öne çıkıyor.

Karar alma mekanizmasının hızlı olması için İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) üreten ekonomileri olan, nüfus ve sanayi bakımından en büyük sekiz ülkesini bir araya getiren D-8, yeni üyelerle genişleyerek bu mekanizmayı yavaşlatmak istemiyor.

Musavi yaptığı açıklamada, D-8 üye ülkeleri olarak 1 milyarı aşkın nüfusa sahip olduklarını, bunun da İslam dünyasının yaklaşık yüzde 80'ine tekabül ettiğini söyledi.

Örgütlerinin İslam dünyasının en büyük 8 ekonomisinden oluştuğunu, bu yönüyle büyük bir potansiyele sahip olduklarını vurgulayan Musavi, "Gelecekte yeni üye olacak mı' şeklinde sürekli sorulan bir soru var. Yeni üyeye pek açık değiliz. Üye ülkelerin liderlerden oluşan D-8 Zirvesi'nin aldığı karara göre bu sayıyı artırmayacağız" diye konuştu.

Hali hazırdaki D-8 ülkelerinin İİT'nin de üyesi olduğunu, bu üyelerin, kuruluşunda merhum Erbakan tarafından özellikle seçildiğini anlatan Musavi, şöyle devam etti:

"Bu 8 ülke İslam dünyasının üreten ilk 8 ekonomisi. Üye ülkeler sayının artmasına sıcak bakmıyorlar. D-8'in şu anki stratejisi genişlemeden ziyade derinleşme üzerinedir. Yani kurumsal yapısını güçlendirme, krizlere hızlı cevap verebilme, işbirliğini maksimum düzeye çıkarma, proje uygulama gibi adımlarla mevcut yapıyı güçlendirmeyi hedefliyoruz. İİT'de 57 üye ülke olduğu için çok hızlı ve etkin bir karar alma mekanizması yok. D-8'deki ülkeler İİT'deki 57 ülkenin yüzde 80'ine tekabül ediyor. Bizim amacımız, İİT'deki bu olumsuz durumdan ders çıkarıp kalabalıklığı bertaraf ederek daha hızlı karar almak."

"Endonezya ile Komor Adaları aynı masada karar almaya çalışıyor"

Musavi, D-8'in muhtemel bir genişlemesi söz konusu olursa bunun dezavantajlı yanları bulunacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İİT'den örnek vererek şöyle açıklayayım: Bir yanda Endonezya gibi 200 milyonu aşkın bir nüfusa sahip dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasına giren bir ülke, diğer yanda birkaç on bin nüfustan oluşan Komor Adaları var. Hiçbir ekonomisi yok, sadece turizmden gelirleri var. Endonezya gibi büyük bir ülke ile Komor Adaları gibi hiçbir ekonomisi olmayan bir ülke, İİT'de aynı masa etrafında bir araya gelip ekonomik ve siyasi kararları almaya çalışıyor. Bu, uygulanabilir ve sürdürülebilir bir sistem değil. Merhum Erbakan bunun uygulanamadığını gördüğü için büyük ekonomisi olan ülkelerle bir araya gelip böyle bir yapı kurdu."

İslam dünyasının yaklaşık 1,5 milyar, D-8'in de 1 milyar 100 milyon nüfusa sahip olduğunu bildiren Musavi, "Tarımda, sanayide, ulaşımda, enerjide büyük bir potansiyelimiz var. Şöyle ki bu alanların pek çoğunda İİT'nin yüzde 60 ile yüzde 80'ine tekabül ediyoruz. Dolayısıyla üye ülkeler, var olan bu potansiyeli daha etkin kullanabilmek için yeni üyeye de pek açık değil" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir