Danimarka 3 milyar dolar destekte bulundu

Danimarka yoksul ülkelere bir yılda 3 milyar dolar kalkınma desteği yardımında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOPENHAG  - Danimarka hükümetinin, yoksul ülkelere kalkınma desteği kapsamında bir yılda 3 milyar dolar yardımda bulunduğu bildirildi. Bu miktar ülkenin gayrisafi milli hasılasının (GSMH) yüzde 0,85'ine karşılık geliyor. 

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Kalkınma Yardımları Komitesi'nin (DAC) verilerine göre Danimarka 2013 yılında GSMH'sinin yüzde 0,85'ine denk düşen 3 milyar doları kalkınma desteği olarak başka ülkelere aktardı. 

Birleşmiş Milletler'in (BM) OECD'ye üye ülkeler için belirlediği yoksul ülkelere GSMH'lerinin yüzde 0,7'si kadar yardım yapmaları konusundaki hedefi 5 ülke yerine getirirken bu ülkeler arasında GSMH'nin yüzde 0,85'iyle Danimarka'nın ilk sırada yer aldığı bildirildi. Listenin başında Danimarka'nın yanı sıra diğer İskandinav ülkeleri Norveç ve İsveç yer aldı. Lüksemburg da konulan hedefi yerine getiren ülkeler arasında bulunurken İngiltere'nin ise ilk kez yaptığı yardımlar GSMH'sinin yüzde 0,7'sini geçti.  

Danimarka, 1978 yılından bu yana yoksul ülkelere BM'nin belirlediği kalkınma desteği oranının üstündeki bir oranda  yardımda bulunuyor. 

Danimarka Ticaret ve Kalkınma Bakanı Mogens Jensen, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, yoksul ülkelere yardım etme konusunda Danimarka'nın ilk sıralarda yer almasından gurur duyduklarını ifade ederek, küresel boyutta yoksulluğa karşı mücadele için verdikleri sözleri tuttuklarını kaydetti

Bu konularda ilginizi çekebilir