Danimarka gözünü Güney Kore pazarına dikti

AB ile Güney Kore arasındaki serbest ticaret anlaşmasından yararlanan Danimarka firmaları, bu ülke pazarından daha fazla pay kapmaya çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOPENHAG - Danimarka firmaları, yeni anlaşmalarla Güney Kore pazarından daha fazla pay kapmaya çalışıyor. Güney Kore'ye hizmetler dahil yıllık 11 milyar kron ihracat yapan Danimarka'nın, son olarak krizdeki bir tavukçuluk firması, bu ülkeye 7 bin ton ihracat anlaşması imzaladı. 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 17 Mart'ta kalabalık bir iş heyetiyle ziyaret edeceği Danimarka'da hükümet ve iş çevreleri, ekonomideki sorunları aşmak için daha çok ihracat imkanları peşinde. 

Güney Kore'ye "Yeşil Büyüme İttifakı" toplantılarının 4.'sü için giden Danimarka Ticaret ve Kalkınma Bakanı Mogens Jensen'in beraberinde 75 Danimarka firması da ziyarette yer alarak Güney Kore ile ticaret anlaşmaları yolunu arıyor. Dünyanın en büyük konteyner gemilerini üreten Danimarka firması Maersk, Triple-E gemilerini Güney Kore'deki tersanelerde üretiyor. Danimarkalı gemi üreticileri de çevre dostu gemi motorlarının ve "yeşil teknoloji" ihracatını hedefliyor. 

Öte yandan tavukçuluk sektörü ekonomik krizden olumsuz etkilenen ve şoksuz hayvan kesiminin yasaklanmasından sonra bazı Müslüman ülkelerde Danimarka gıda ürünlerine boykotun konuşulduğu bir dönemde, Danimarkalı tavuk üreticisi Danpo A/S'nin bu ülkeye 7 bin tonluk tavuk ihracatı için anlaşma imzaladığı bildirildi. 

Danimarka Ticaret ve Kalkınma Bakanı Mogens Jensen, 100 milyon kronluk bu anlaşma konusunda, "Bu anlaşma Kuzey Jylland'daki Aars kentinde büyük bir istihdam anlamına geliyor ve bu bizleri mutlu ediyor. Ülkemizdeki refahın devamı firmalarımızın ihracatına bağlı, bu çok önemli" dedi. Jensen, Danpo'nun yaptığı anlaşmanın Danimarka ve Güney Kore firmaları arasında yapılan 8 anlaşmadan sadece biri olduğuna değinerek, şunları söyledi: 

"Danimarka ve Güney Kore firmaları arasında imzalanan anlaşmalar; ticari anlaşmalar, kültür alışverişi, araştırma ve yenilikler başlıkları altında toplanıyor. Anlaşmalardan bir tanesi Jylland'daki Mita-Teknik ile Samsung arasında imzalandı. Mita-Teknik zaten kendi kontrol sistemlerini satıyorken bu yeni anlaşma, rüzgar türbinlerine daha fazla parça tedariki anlamına geliyor. Koreliler özellikle yenilenebilir enerji konusunda bilişim teknolojimizi takip ediyorlar. Yeşil Kalkınma İttifakı kapsamında yaptığımız stratejik işbirliği şimdiden Danimarkalı ve Güney Koreli firmalar arasındaki yeni anlaşmalarla meyvelerini vermeye basladi." 

Jensen, Danimarka'nın mobilya ve dizayn konusundaki başarısının da çok dikkat çektiğini belirterek, Seul'deki temsilciliklerinin büyük bir alışveriş merkezinde platform kiralayarak Danimarka mallarını tanıttığını kaydetti. 

İki ülke arasındaki son anlaşmalarla Danimarka'nın Güney Kore'ye yıllık hizmetler dahil 11 milyar kronluk ihracatı aştığı belirtilirken, Dışişleri Bakanlığının Güney Kore'de büyüme stratejisi raporuna göre bu ülkeye ihracatın 2016'ya kadar yüzde 50 civarında artmasının beklendiği bildirildi.