Davutoğlu, Barroso ve Rehn ile görüştü
AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla bile görüşmeyen Barroso'nun Davutoğlu'nu kabulü 1 saatten fazla sürdü. Davutoğlu daha sonra Rehn'le ikili görüşme yaptı.
BRÜKSEL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Genişleme Komiseri Olli Rehn'le bir araya geldi.
AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarıyla bile görüşmeyen Barroso'nun Davutoğlu'nu kabulü 1 saatten fazla sürdü. Davutoğlu daha sonra Rehn'le ikili görüşme yaptı.
Görüşmelerinin ardından Rehn'le ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, "Dün açılış gününde TBMM'deydim, bugün Brüksel'e geldim. Görüyorsunuz Türkiye'nin ve AB'nin siyasi gündemi aynı" dedi.
Davutoğlu, Barroso ve Rehn'le görüşmelerinde AB Komisyonu'nun 14 Ekim'de açıklayacağı İlerleme Raporu yanında Türkiye'nin reform çalışmaları, "demokratik açılım", Ermenistan'la ilişkilerin normalleştirilmesi süreci, Balkanlar'ın istikrarı, enerji alanında işbirliği ve Kıbrıs'taki çözüm müzakerelerini ele aldıklarını ve yargı reformu stratejisiyle reform izleme grubunun çalışmaları hakkında AB tarafını bilgilendirdiğini anlattı.
Türkiye'nin Kıbrıs sorununa kapsamlı çözümü desteklediğini tekrarlayarak mümkün olan en kısa zamanda buna ulaşılması için çalışmayı sürdüreceklerini belirten Davutoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın bu yöndeki çabalarının bütünüyle arkasında olduklarını vurguladı.
Türkiye'nin ilişkileri normalleştirme amacıyla Ermenistan'la başlattığı girişimin "AB'nin de komşu bölgesi olan Güney Kafkasya'da, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki Yukarı Karabağ sorununun da çözümüyle kapsamlı normalleşmeye yol açması" beklentisini dile getiren Davutoğlu, Türkiye'nin bölgedeki tüm sorunların çözülmesi konusunda açık bir vizyona sahip olduğunu kaydetti.
Ankara'da imzalanan hükümetlerarası Nabucco anlaşmasına katıldığı için Barroso'ya teşekkür eden Davutoğlu, "Türkiye ve AB arasındaki enerji işbirliği her iki taraf açısından da önem taşıyor. Fakat bu aynı zamanda Türkiye'yi stratejik kanallarla AB'ye tam entegrasyona hazırlıyor. AB ile bu tür projelere devam etme kararı aldık. Umarız bu stratejik adımlar sonunda enerji faslının açılmasını sağlar ve enerji alanındaki işbirliğimiz çok daha geniş kapsamlı olur" dedi.
Olli Rehn
AB Genişleme Komiseri Rehn ise Davutoğlu'yla stratejik önemdeki çok farklı konuları tartışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu diyaloğun Güneydoğu Avrupa ve daha geniş bölgenin barış ve istikrarında Türkiye ve AB arasındaki işbirliğinin önemini ortaya koyduğunu söyledi.
Kendisiyle son aylarda sık sık görüşüp stratejik konuları tartışma fırsatı verdiği için Davutoğlu'na teşekkür eden Rehn, Türkiye'nin reform süreci konusunda şunları söyledi:
"Türkiye son dönemde birçok siyasi inisiyatif alarak önemli adımlar attı. Örneğin Kürt sorununu çözmek için halen süren demokratik açılım çok teşvik edici bir adım. Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi süreci de bunun gibi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu başta olmak üzere Türk hükümetinin Orta Doğu'da barış ve istikrara katkı çabalarını çok takdir ediyoruz. Türkiye aynı zamanda İran ve Batı Balkanlar konusunda çok önemli bir rol oynuyor."
Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesinin önemini özellikle vurgulamak istediğini belirten Rehn, bunun bölgesel barış için dönüm noktası olması gerektiğini ifade etti.
Rehn, Türkiye-Ermenistan sürecinin Azerbaycan'la Ermenistan arasındaki Yukarı Karabağ sorununun çözümüne de olumlu yansıması beklentisini dile getirdi.
İç siyasi reformlar kapsamında yargı reformu stratejisini memnuniyetle karşılasalar da birçok alanda acil reformların beklediğini kaydeden Rehn, basın özgürlüğünü endişeyle izlemeye devam ettiklerini ve dini özgürlükler, kadın hakları ve sendikal haklarla ilgili sorunların çözülmesini beklediklerini söyledi.
Olli Rehn, Kıbrıs'taki kapsamlı çözüm müzakerelerinde nihai aşamaya yaklaşıldığını hatırlatarak, bu aşamada Türkiye'den çözüme proaktif destek beklediklerini bildirdi.
Rehn, Türkiye'nin Ankara Protokolü'nden kaynaklanan yükümlülüklerini de hatırlattı.
Bu arada Rehn, bir soru üzerine, katılım müzakereleri nihai aşamaya ulaşıncaya dek reformlar konusunda teşviki azaltmamak için Türkiye'ye ve diğer aday ülkelere üyelik tarihi vermeyeceklerini söyledi.
Rehn, başka bir soru üzerine Türkiye ve Ermenistan'ın ilişkileri normalleştirmek için "gerçek ve gerçekçi bir şans" yakaladıklarını belirterek, bunun değerlendirileceği konusunda iki ülkeye güvenini dile getirdi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Brüksel temaslarının ardından Nahçıvan'a hareket etti.