Davutoğlu, Irak ve Suriye'yi buluşturdu

Irak ve Suriye arasındaki gerginlik New York'ta Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun ev sahipliğinde ele alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Irak ve Suriye arasında son dönemde yaşanan gerginlik New York'ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda ele alındı.

Türkevi'nde düzenlenen toplantıya Bakan Davutoğlu ile birlikte Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ve Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa katıldı.

Toplantının ardından Zebari, Muallim ve Amr Musa, BM'deki İslam Konferansı Teşkılatı (İKT) toplantısına katılmak üzere BM'ye giderken, Davutoğlu, Türk ve yabancı basına açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, Türkiye'nin Irak ve Suriye ile çok derin ilişkileri olduğunu ve bu ilişkilerin son dönemde daha da çeşitlenip güçlendiğini belirterek, Türkiye'nin Irak ve Suriye arasındaki ilişkilere doğrudan önem verdiğini, bölgedeki en önemli stratejik ilişki olarak gördüğünü söyledi.

Türkiye'nin bu konuda elinden geleni yaptığını belirten Davutoğlu, "Irak ve Suriye arasında güven ortamının oluşması için çaba göstermeye devam edeceğiz" dedi.

Davutoğlu, daha önce Bağdat ve Şam'a gittiğini, ardından Irak ve Suriyeli Bakanlarla Kahire'de ve İstanbul'da buluştuklarını hatırlatarak, "Bugün de New York'ta gelişmeleri ele aldık, neler yapılabileceğini gözden geçirdik. Biz, bu meselelerin daha fazla tırmanmadan ve uluslararasılaştırılmadan komşular arasında, kardeşler arasında en uygun bir atmosferde çözülmesi için çaba sarf ediyoruz, o bakımdan bu tür toplantılar güven ortamı oluşturma bakımından büyük bir önem taşımaktadır" diye konuştu.

Türkiye'nin bu süreci ve çalışmaları elinden gelen bütün güçle devam ettirmeyi istediğini belirten Davutoğlu, "Tabii ki, bu çalışmalardan netice alınması için tarafların da bu gayretlere katkıda bulunmaları lazım, biz bu katkıların sürdüğünü görmekten memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Davutoğlu, toplantının başında İngilizce yaptığı açıklamada da toplantının son derece iyi geçtiğini belirterek, çabalarını sürdürmeye devam edeceklerini söyledi.

Irak ve Suriye stratejik komşu

Irak ve Suriye'nin, Türkiye'nin stratejik komşuları olduğunu ve bu iki ülkeyle çok iyi ilişkileri bulunduğunu belirten Davutoğlu, Irak ve Suriye arasındaki ilişkilerin hem Türkiye, hem bölge hem de Arap dünyası için son derece önemli olduğunun altını çizdi.

Davutoğlu toplantıda pek çok görüş paylaştıklarını, İstanbul'da kararlaştırılan konuları gözden geçirdiklerini belirterek, "Türkiye ve Arap Birliği olarak bu konunun çözümlenmesi için çabalarımıza devam edeceğiz, umutluyuz" dedi.

Yabancı bir gazetecinin diğer bakanların ve Amr Musa'nın neden aceleyle toplantıdan çıktıklarını ve toplantının verimli geçip geçmediğini sorması üzerine herkesin İKT toplantısına yetişmek için acele ettiğini, kendisinin de birazdan aynı toplantıya katılacağını söyledi.

Soruları da yanıtlayan Davutoğlu, New York'taki toplantının, Kahire ve İstanbul'da yapılan toplantıların devamı olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı, toplantıdan memnun kalıp kalmadığı yönündeki soruya da "Eğer arabulucuysanız her zaman iyimser ve memnun olmak zorundasınız" cevabını verdi.

Bölgenin önemli bir dönemden geçtiğini belirten Davutoğlu, sorunun çözülmesi için her türlü çabayı göstereceklerini belirtti.

Davutoğlu, Suriye ve Irak arasında karşılıklı büyükelçilerin çekilmesi konusunda bir adım atılıp atılmayacağının ve Irak'ın BM'ye yazdığı 19 Ağustostaki bombalama olayının araştırılmasını isteyen mektubun görüşülüp görüşülmediğinin sorulması üzerine bunların yanı sıra pek çok konunun görüşüldüğünü söyledi.

Bakan Davutoğlu, toplantı yapmanın tarafların birbirlerini anlaması açısından son derece önemli olduğunu belirterek, "Türkiye açısından bakıldığında doğru yoldayız" diye konuştu.

BM'de ikili ve çok taraflı görüşmelerine devam edecek olan Bakan Davutoğlu, akşam saatlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın G20 zirvesinin ardından New York'a dönerek katılmasının beklendiği İslam Konferansı Teşkılatı'nın 40. kuruluş yıldönümü nedeniyle Waldorf Astoria Oteli'nde vereceği resepsiyona katılacak.