Davutoğlu, Nalbantyan'la görüştü
Ahmet Davutoğlu, Londra'da katıldığı Afganistan Konferansı çerçevesinde Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan'la görüştü.
LONDRA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Londra'da katıldığı Afganistan Konferansı çerçevesinde Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbantyan'la görüştüğü öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 15 dakika süren görüşmede, Ermenistan Anayasa Mahkemesinin iki ülke arasında imzalanan protokollerle ilgili kararının ardından ortaya çıkan yeni durum hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Türkiye'nin görüşmede, protokollerin Ermenistan Anayasa Mahkemesinin görüşü ışığında yeni bir görüntü ortaya koyduğu konusundaki düşüncelerini tekrar dile getirdiği kaydedildi.
Nalbantyan'ın da daha önce söylediği, "sürecin özünde değişiklik olmadığı" görüşünü yinelediği belirtilirken, gelecek kısa vadede Türkiye ile Ermenistan'ın yeniden bir araya geleceği, örneğin gelecek hafta sonu Münih'te yapılacak güvenlik toplantısı gibi toplantılarda iki bakanın görüşeceği bildirildi.
Bugünkü görüşmeyle Davutoğlu ve Nalbantyan'ın görüşlerini ilk defa yüz yüze aktarma imkanı buldukları belirtilerek, "pozisyonlarda bir değişiklik olmamakla birlikte, bu görüşmenin yararlı geçtiği" belirtildi.
Davutoğlu'nun, ayrıca Türkiye'nin bu konuya ilişkin görüşlerini konferansta ABD tarafıyla da paylaştığı öğrenildi.
Türkiye, Ermenistan Anayasa Mahkemesi kararı sonrası 10 Ekim 2009'da imzalanan protokollerin özüne değişiklik getirilmediğinin ifade edilmesini istiyor.
Wall Street Journal: Türkiye - Ermenistan uzlaşması pürüzlere takıldı
ABD'de yayımlanan Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, Türkiye ile Ermenistan'ın karşılıklı sınırlarını açma ve diplomatik ilişkiler kurma yolunda vardıkları uzlaşmanın "giderek artan bir şekilde çökme tehdidiyle" karşı karşıya olduğu görüşünü savunarak, "Uzlaşmanın önündeki pürüzlere takıldığını" ileri sürdü.
Gazetenin "Türkiye-Ermenistan uzlaşması pürüzlere takıldı" başlığıyla bugün yayımladığı haberde, Ermenistan Cumhurbaşkanı danışmanlarından Vigen Sarkisyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile yapılan mülakatlara yer verildi.
Haberde Sarkisyan'ın, "Şimdi işlerin giderek daha da zorlaştığı bir döneme yaklaşıyoruz" sözleri aktarıldı ve "24 Nisan yaklaşırken Ermenistan Cumhurbaşkanının diplomatik çabaları bırakması yönünde üzerindeki baskının da giderek arttığı" kaydedildi.
Habere göre Sarkisyan, "Ermenistan hükümetinin, protokollerin onaylanması için gerekli onay belgelerini parlamentoya gönderdiğini, bu arada da Ermenistan Cumhurbaşkanına protokollerden imzasını çekebilmesine imkan tanıyan bir yasayı hazırlamakta olduğunu" söyledi. Haberde Ermeni yetkilinin, "Bu fırsat kaybedilirse, bu tüm bölgeyi müzakerelerin başladığı dönemin çok daha gerisine götürür ve iki taraf arasındaki güven yıkılır" yolundaki sözleri de aktarıldı.
"Ermenistan tarafının ekim ayında imzalanan protokollerin hızlı bir şekilde onaylanmasını istediği, Türkiye'nin ise gerekirse bir yıl ya da daha fazla zaman alabilecek daha uzun bir zaman diliminden yana olduğu" yorumunu da yapan gazete, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Davos'ta yaptığı mülakata da yer verdi.
İlham Aliyev
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in "Ermenistan, Yukarı Karabağ dahil, işgal ettiği Azeri topraklarını iade etmeden Türkiye'nin anlaşmayı onaylamayacağından emin olduğunu" söylediği belirtilen haberde, bu açıklamalarının da uzlaşmaya yönelik kaygıları daha da artırdığı ileri sürdü.
Aliyev'in mülakatta, "Bölgede, önce Ermenistan'ın işgal ettiği toprakları serbest bırakmaya başlayarak ilk adımı atması gerektiği yönünde ortak bir anlayış bulunduğunu" belirttiğini yazan gazete, Azerbaycan Cumhurbaşkanı'nın "Türkiye'nin konuya ilişkin anlayışından tamamıyla memnun olduğunu" söylediğini de kaydetti.
Habere göre, Ermenistan'ın işgal altındaki Azeri toprakları konusu ile Türkiye-Ermenistan arasındaki sınırların açılması konusunun birbirleriyle bağlantılı olduğunu ifade eden Aliyev, "Böyle olmasaydı, muhtemelen Ermenistan, Azerbaycan ile Karabağ konusundaki müzakerelerini dondururdu" dedi.
Haberde, Ermenistan'ın müzakere masasına oturmasını teşvik eden unsurların en başında ekonomik baskının bulunduğu inancını da dile getiren Aliyev'in, daha önceki açıklamalarında da, Karabağ sorunu çözülmeden Türkiye ve Ermenistan arasında anlaşmada ilerleme sağlanmasının, Ermenistan-Azerbaycan arasındaki müzakereleri donduracağını ve bunun yeniden savaşa yol açacağını söylediği de belirtildi. Gazete, bu kapsamda Türk yetkililerinin sınır açılması ve Karabağ sorununun birbiriyle ilişkili olduğunu defalarca söylediklerini belirtirken, 15 yıldır devam eden Karabağ barış görüşmelerinde ise ilerleme işareti bulunmadığını savundu.
Haberde, "İlham Aliyev'in Türkiye-Ermenistan görüşmeleriyle ilgili duyduğu kızgınlığı, Türkiye üzerinden yapılan Azeri doğal gaz ve petrol ihracatını başka bir güzergahtan yapma yolunda tehditte bulunarak dile getirdiği" de ileri sürüldü. Gazete, Aliyev'in, Hazar Denizinden AB pazarlarına Türkiye üzerinden doğal gaz taşıyacak Nabucco boru hattı projesinin yapımındaki gecikmeden dolayı hayal kırıklığı duyduğunu ifade ettiğini de yazdı.