Davutoğlu, New York'ta temaslarını sürdürüyor

Dışişleri Bakanı, Rusya, Sırbistan, Kosova, Avustralya ve Azerbaycan dışişleri bakanlarıyla görüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 64. dönem BM Genel Kurulu üst düzey toplantıları çerçevesinde New York'ta temaslarını sürdürüyor. BM'de düzenlenen Medeniyetler İttifakı Dostlar Grubu Bakanlar Toplantısı'nda konuşma yapan Bakan Davutoğlu, daha sonra Rusya, Sırbistan, Kosova, Avustralya ve Azerbaycan dışişleri bakanlarıyla görüştü.

Davutoğlu, Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Jorge Sampaio ve İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos'un da katıldığı toplantıda konuşma yaptı.

Türkiye'nin Medeniyetler İttifakı'na uygulama planının hayata geçirilmesi dahil olmak üzere her türlü alanda katkıda bulunmaya devam ettiğini belirten Davutoğlu, kültürel farklılıklara saygının 21. yüzyılda herkese yön vermesi gerektiğini, çünkü son zamanlarda kutuplaşma, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılık yüzünden zor bir zamandan geçildiğini, bu kapsamda Medeniyetler İttifakı'nın "medeniyetler çatışması" savına karşı son derece güçlü bir yanıt olduğunu belirtti. 

Davutoğlu, uluslararası ilişkilerde yeni bir başlangıç yolunda iyimser olmak için pek çok nedene sahip olunduğunu belirterek, İslam dünyası ülkelerinin de son zamanlarda insan hakları, şeffaflık, hesap verebilirlik ve kadın hakları konularını tartışmaya açtığını ancak batının Müslüman ülkelere reform çabalarında yeterli destek veremediğini ifade etti.

Lavrov'la görüştü

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Davutoğlu'nun Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesinde, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinin ardından ikili ilişkiler ele alındı.

Edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin Suriye ve Irak ile tesis ettiği Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin bir benzerinin Rusya ile kurulması kararı çerçevesinde karşılıklı çalışma belgelerinin hazırlanıp teati edilmesi istendi.

Görüşmede, Bakan Davutoğlu'nun Ermenistan'la normalizasyon süreci hakkında Lavrov'a bilgi verdiği, Lavrov'un da Rusya'nın AGİT Minsk Grubu'nun eş başkanı olarak Minsk grubundaki gelişmeler hakkında Davutoğlu'na bilgi verdiği öğrenildi. Tarafların Moldova'da 8 Ekimde bir araya gelmesinin söz konusu olabileceği bildirildi.

İran'ın nükleer dosyasının da gündeme geldiği, 1 Ekimde İran'ın nükleer programına yönelik yapılması öngörülen toplantı hakkında görüş alışverişi yapıldığı belirtildi. Bakan Davutoğlu'nun Lavrov'a İran'a Başbakan Erdoğan ile birlikte son yaptıkları ziyaretle ilgili izlenimlerini aktardığı ifade edildi.

Son olarak Kıbrıs'la ilgili görüşüldüğü ve Bakan Davutoğlu'nun Türkiye'nin Rusya'dan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni çözüme teşvik etmesini beklediğini söylediği bildirildi.

Yarın Clinton'la görüşecek

Bakan Davutoğlu'nun Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremic ile yaptığı görüşmede, Sırp bakanın ülkesinde azınlıkların dini günleriyle ilgili olarak devlet televizyonlarından yayın yaptığı bilgisini verdiğini ve bu çerçevede Sırp televizyonunun Ramazan Bayramı'nda İstanbul Süleymaniye Camisi'nden yayın yaptığını belirttiği ve ülkesindeki açılım süreciyle ilgili olarak Davutoğlu'na bilgi verdiği kaydedildi.

Bakan Davutoğlu'nun Avustralya Dışişleri Bakanı Stephen Smith ile görüşmesinde ise 1915 Çanakkale Savaşı'nın gündeme geldiği, Avustralyalı bakanın Çanakkale'nin iki ülkeyi birbirine düşman etmek yerine birbirine yaklaştırdığını söylediği öğrenildi. Smith'in Türkiye'ye yaptığı ziyaretle ilgili izlenimlerini anlattığı ve Bakan Davutoğlu'nu ülkesine davet ettiği bildirildi.

Davutoğlu'nun Kosova Dışişleri Bakanı İskender Hüseyni ile görüşmesinde ise Kosova'yla tarihi ilişkiler ele alındı. Kosovalı Bakan, ulaştırma ve iletişim alanında Türk yatırımcıları ülkesine beklediklerini, Türkiye'yi Kosova'nın stratejik ortağı olarak gördüklerini söyledi.

Bakan Davutoğlu'nun Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov'la da New York'taki temasları kapsamında ikinci kez bir araya geldiği, bakanların Minsk süreciyle ilgili görüştüğü belirtildi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun yarın New York'ta ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la görüşmesi bekleniyor.