Denktaş kısmi felç geçirdi

KKTC Birinci Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın doktorları son sağlık durumunun kendilerini ümitlendirdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Raf Denktaş, beyin ana damarındaki tıkanıklık nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Doktorlar, Denktaş'ın son sağlık durumunun kendilerini ümİtlendirdiğini söyledi.

Kalpteki ritim bozukluğundan kaynaklanan emboli nedeniyle beyindeki damarlarda tıkanıklık yaşayan ve kısmi felç durumu geçiren KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi'ne kaldırıldı. Denktaş, buradaki ilk müdahalenin ardından kendi talebiyle Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi'ne sevk edilerek tedavisine burada devam ediliyor.

YDÜ yetkilileri ve tedaviyi sürdüren doktorlardan oluşan ekip, düzenledikleri basın toplantısıyla Denktaş'ın son durumu hakkında bilgi verdi. Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Erkan Kaptanoğlu, Denktaş'ın çok önemli ve tehlikeli bir hastalık geçirdiğini, ama yapılan müdahaleler sonrası iyileşmesini beklediklerini ifade ederek, "İlk karşılaştığımızda şuuru çok açık değildi. Yer ve mekan kavramı biraz kaybolmuş durumdaydı" şeklinde konuştu.

"Sol tarafındaki felç durumunda iyileşme var"

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesi'nde yoğun bakımdaki tedaviye yanıt verdiği, sağlığının daha iyi olduğu ve sol tarafındaki felç durumunda iyileşme olduğu açıklandı.

YDÜ Hastanesi Nöroloji Bölüm Başkan Prof. Dr. Mehmet Özgenoğlu, Denktaş'ın son durumuyla ilgili şu bilgileri verdi:

''Genel durumu iyi. Sözel uyarılara cevabı var. Klinik takibi yapılıyor. Sadece nörolojiyle ilgili değil, bunun yanı sıra kalbiyle ilgili problemleri de var. Onları da kardiyoloji ve dahiliye bölümündeki arkadaşlardan destek alarak tedaviye devam ediyoruz.

Şu anda klinik durumunda bir kötüleşmesi yok. Sol durumundaki felç durumu yine devam ediyor. Tıbbi tedavisi tekrar değerlendirildi, arkadaşlarımızla birlikte tekrar düzenledik. Şu anda takip ettiğimiz bir hasta konumunda, ama 24 saati dolmak üzere. 24 Saatten sonra 48 saat bizim için önemli. 72 saati aştıktan sonra size daha detaylı, daha kalıcı bilgiler sunabileceğiz.''

Özgenoğlu, felç durumuyla ilgili bir soru üzerine, ''Felç durumu biraz daha hafifledi. Hiç hareket etmezken kısmen hareket etmeye, dizini bükmeye, verilen uyarılara yanıt vermeye başladı. Bu da bizim için gelişme, hasta açısından'' dedi.

Çok yakın takip ve tedavi ile devam edeceğiz

Denktaş'ın durumunu takip etmeyi sürdürdüklerini belirten Kaptanoğlu şunları söyledi:

"İlk karşılaştığımızda yer ve mekan kavramı biraz kaybolmuş durumdaydı. Ama biz şu an için tedaviye cevap verdiğini düşünüyoruz. Bizimle konuşuyor. Şu anda şuuru açık. Şuurun açık olma hali, 'gözleri açık ve konuşabiliyor ama arada dalıyor...'

Tedaviye yönelik cevabını daha iyi görmemiz için zaman geçmesi lazım. Çok yakın takip ve tedavi ile devam edeceğiz."

YDÜ Hastanesi Hasta Hizmetleri ve Dış İlişkiler Başkanı Ahmet Savaşan da, hastanedeki 36 bölümden "profesör ordusunun" Denktaş'ın tedavisi için seferber olduğunu dile getirdi.

Nöroloji Ana Bilim Dalı Hocalarından Dr. Amber Eker ise Denktaş'ın hastaneye ilk geldiği zaman sol tarafını hareket ettiremediğini, bunun görüntülenmesini planladıkları zaman bir pıhtı attığının tespit edildiğini söyledi.

Pıhtı atma nedeniyle beyinde orta büyüklükte bir alanın etkilenmesi nedeniyle hemen tedaviye başladıklarını ifade eden Dr. Eker, hastanın kendilerine hızlı ulaşmasının tedaviyi planlamaları açısından çok önemli olduğunu vurguladı.

Damar incelemesinden sonra uygulanan tedavi sonrasında tıkalı büyük damarın bir miktar daha iyi olduğunu, ama daha iç taraflarda tıkanıklıklar olduğunu gözlemlediklerini anlatan Eker, yoğun bakıma aldıkları Denktaş'ın hem nörolojik, hem de dahili durumunu takip etmekte olduklarını belirtti.

Amber, "Şu an itibarıyla sol tarafı biraz daha iyi hareket etmektedir. Bizimle iletişim kurması daha iyi durumda" dedi.

 

Ankara'da bir ambulans uçak hazır bekletiliyor

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Ankara'da bir ambulans uçağın hazır tutulduğunu, ancak doktorun buna gerek olmadığını, tedavisinin burada yürütüldüğünü söylediğini aktardı.

Denktaş'ın rahatsızlığının duyulmasının ardından hastaneye yoğun ziyaretçi akışı oldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir