Dev firma, Türkiye'de ilaç üretimi yapacak

Fransa merkezli Servier İlaç, Türkiye pazarında için İrlanda ve Fransa'da ürettiği ürünleri yerele kaydırma kararı aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sağlık Bakanlığı, dış ticaret açığı yaratan ilaç sektöründe 10 milyar liraya yakın ithalatın bir bölümünün Türkiye'de üretime yönlendirilmesi için çeşitli teşvik politikaları üzerinde çalışırken; Fransa merkezli uluslararası ilaç grubu Servier, Türkiye pazarına yönelik halihazırda İrlanda ve Fransa'da gerçekleştirdiği üretimini Türkiye'ye kaydırma kararı aldı.

Buna göre 2018 yılına kadar Türkiye'de yıllık 32 milyon kutu üretimine ulaşmayı planlayan Servier, üretimini ise Abdi İbrahim ve İlko İlaç üzerinden gerçekleştirecek.

Türkiye pazarına yönelik üretimlerini yerelleştirme kararı aldıklarını söyleyen Servier Türkiye Genel Müdürü Philippe Mea, "21 milyon kutu ilacın üretimi 2016 sonuna kadar kısmen, 18 ay içerisinde ise tamamen Türkiye'ye taşınacak. Bu rakam Türkiye'deki mevcut satışlarımızın yüzde 97'sine denk geliyor" dedi ve ekledi:

"Buna ek olarak ruhsatlandırılacak yeni ürün portföyüne ilişkin yılda beş milyon ilave kutu planımız var. 2018 yılında Türkiye'de toplam 32 milyon kutuluk üretim kapasitesine ulaşacağız. Buna komşu ülkelere ihracat yaparak daha da artırmamız mümkün."

Mea'nın verdiği bilgiye göre, Servier Türkiye'nin bu yıl 200 milyon liranın üzerinde ciro hedefi bulunuyor. Şirket üretimi Türkiye'ye kaydırma kararı öncesinde Türkiye'de fason üretimle yılda 13 milyon lira tutarında 6.23 milyon kutu yerel üretim gerçekleştiriyordu.

'Türkiye'ye inanıyor, üretimin kalitesine güveniyoruz'

Servier'in Türkiye'de kalp damar hastalıkları, psikiyatri, diyabet, damar hastalıkları ve onkoloji ürünleri bulunuyor.

Toplantıda verilen bilgiye göre, Mea'nin üretimini Abdi İbrahim ve İlko İlaç üzerinden Türkiye'ye kaydırmasıyla birlikte, İlko İlaç da yaklaşık 11 milyon lira tutarında yeni yatırım yapacak.

Türkiye'de ilaç firmalarının düşük kârlılıktan şikayet etmesine karşın Türkiye'de üretim kararında neyin etkili olduğu ile ilgili soru üzerine ise Mea, "Üretimi yerelleştirme kararı aldık çünkü bu ülkeye inanıyoruz. Buradaki üretimin kalitesine de güveniyoruz. Fiyat yapısı tabi ki önemli ama karar verirken Türkiye'de nüfusun tamamını kapsayan sağlık sistemini de göz önünde bulundurmak zorundasınız" dedi ve ekledi:

"Türkiye'nin sağlık sistemi çok çekici. Fiyatlama stratejisi konusunda ise mücadele etmek zorunda olduğumuz zorluklar var. Bu iki unsuru dengelemek zorundayız."

'Alım garantisi yatırımları cazip hale getirdi'

Toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş ise, hem ilaç sektöründe dış ticaret açığını azaltmak, hem de ilaç sanayinin altyapısını güçlendirmek için Türkiye'de üretimi teşvik etmek istediklerini belirterek, "Sağlık Bakanlığı yerlileştirme ile ilgili, özellikle ithal ürünlerin Türkiye'de imaline yönelik çalışmalar noktasında 2.5 milyar liraya yakın bütçenin yerelleştirme çalışmasını başlattı... Özellikle biyoteknolojik ürünlerin Türkiye'de üretimine yönelik gayret içindeyiz" dedi.

Özellikle yüksek maliyetli ilaçlarla ilgili çalışma içinde olduklarını belirten Gümüş, "Biraz daha nitelikli ilaçların üretilmesini teşvik etmek için başta biyoteknolojik ürünler olmak üzere Türkiye'de imaline çalışıyoruz...Bazı kalemlerle ilgili uzun dönem alım garantisi vereceğiz. Ama üretimi yerli bir firmayla beraber yapmalarını isteyeceğiz. Yani ya gelip kendi yatırımını yapsın ya da buradaki Türk şirketlerin fabrikalarında ürettirsin" diye konuştu.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) verilerine göre, 2015 yılında Türkiye 9.82 milyar liralık ilaç ithalatı gerçekleştirildi. Bu tutar, bir önceki yılki ithalata göre yüzde 15.8 artışa işaret ediyor. Türkiye ilaç pazarının toplam büyüklüğü ise 17 milyar lira seviyesinde bulunuyor.

Plazma ve aşı ürünleri konusunda da alım garantisi çalışmalarının devam ettiğini belirten Gümüş, "Bu ürünlere 10 yılık alım garantisi olduğunda, bu teşvikle beraber ürünlerin Türkiye'de üretimine yönelik önemli bir adım atmış olacağız. Yurtdışı firmalarla Türk firmaların işbirliğini göreceğiz ve Türkiye'de bu fabrikalar kurulmuş olacak" diye konuştu.

Sağlık teknolojilerinin Türkiye'de üretilmesine yönelik uzun dönem alım garantilerine de işaret eden Gümüş, "Tıbbi cihazlara verdiğimiz yedi yıl alım garantisi yatırımları çok hareketlendirdi. Bu garantiden dolayı uluslararası firmalar Türkiye'ye gelmeye başladı. Tıbbi cihazla ilgili GE, Philips, Siemens karar alıp geldi. Aşı ile ilgili de Merck karar aldı. Önümüzdeki dönemde yatırım için gelenlerin sayısı daha da artacaktır" diye konuştu.

Gümüş, tıbbi cihazlara mevcut 7 yıllık alım garantisine ek olarak artı yedi yıllık alım garantisi verilmesi için bir kanunun da meclise geleceğini söyledi.