Dev projede İran'a teklif yapılmadı

Trans Adriyatik Boru Hattı Projesi (TAP) Genel Müdürü Bradshaw, "İran'a TAP için henüz teklif yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAP Genel Müdürü Bradshaw, İran'ın projeye katılması konusunda aralarında bir iletişim olmadığını ve İran'a bu şekilde teklif yapılmadığını belirtti.

 Konu ile ilgili soruları yanıtlayan Bradshaw, Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa ayağı olan projenin, Avrupa piyasası için stratejik önem taşıdığını söyledi.

Bradshaw, projenin bölgeye yeni bir doğalgaz kaynağı sunduğunu ve böylelikle enerji güvenliğini arttırdığını ifade ederek, konuştu:

"Proje ilk etapta Şah Deniz II sahasından yıllık 10 milyar metreküp doğalgazı Avrupa'ya taşıyacak, fakat projenin kapasitesinin 20 milyar metreküpe çıkarıltılması planlanıyor. Bu yüzden, ekstra kompresör üniteleri ve istasyonlar kurulacak. Projenin ayrıca ters akım kapasitesi de olacak. Böylelikle acil ihtiyaç veya talebin aşırı artması durumlarında bu kapasiteler değerlendirilebilecek. Özellikle Güneydoğu Avrupa bölgesi Güney Gaz Koridoru ve TAP'tan en çok yararlanacak ülkeleri barındırıyor."

"Bulgaristan ve Yunanistan'ın doğalgaz talebinin karşılanmasında büyük rol oynayacak"

Projenin İtalya'da biteceğine fakat ara bağlantı boru hatlarının İsviçre, Avusturya, Fransa, Almanya ve Belçika'ya, hatta İngiltere'ye gaz transferinde birçok fırsat sunduğuna dikkati çeken Bradshaw, Şah Deniz II doğalgazının Bulgaristan ve Yunanistan'ın taleplerini karşılamasında büyük rol oynayacağını vurguladı. 

Bradshaw, İran gazının TAP yoluyla Avrupa piyasasına taşınması konusunda ise şu değerlendirmede bulundu:

" TAP tamamen Azerbaycan'dan gelen doğalgazı Yunanistan ve Arnavutluk'tan geçerek İtalya'ya taşımayı taahhüt ediyor.TAP olarak bölgedeki diğer doğalgaz boru hattı projeleriyle rekabet içinde değiliz. İran ile herhangi bir iletişimimiz olmadı veya bizim tarafımızdan İran'a projeye katılmaları konusundan bir teklif yapılmadı. TAP, AB mevzuatı ve ilgili yaptırımlar çerçevesinde hareket etmektedir. Bu çerçevede proje her zaman kendisine stratejik değer katacak tüm şirketlere açık olmuştur."

3 bin 500 kilometrelik yolculuk

Güney Gaz Koridoru dünyada geliştirilen en kompleks doğalgaz zinciri olarak değerlendiriliyor. Şah Deniz sahasından Avrupa'ya taşınacak doğalgaz toplamda 3 bin 500 kilometrelik bir yolculuk yapacak. Güney Kafkasya Boru Hattı, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı  ve Trans Adriyatik Boru Hattı projeleri koridorun içinde yer alıyor.

TAP hisselerinin yüzde 20'si BP, yüzde 20'si SOCAR, yüzde 20'si Statoil, yüzde 19'u Fluxys, yüzde 16'sı Enagas ve yüzde 5'i ise Axpo'ya ait. 

 

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir