Dış Basın: AK Parti kan kaybetti

ABD ve Fransız basını AK Parti'nin seçimlerden galip çıktığını ancak bir önceki seçimlere göre güç kaybettiğini duyurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW YORK/PARİS - ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times (NYT) gazetesi, yerel seçimleri AK Parti'nin kazandığını, ancak özellikle bazı büyük illerde geçen yıllara göre partinin oylarının azaldığını yazdı.

NYT, Türkiye'deki yerel seçimlerle ilgili olarak İstanbul mahreciyle çıkan haberinde, seçim sonuçlarını "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Partisi Kazandı" başlığıyla duyurdu. Haberde, AK Parti'nin seçimleri daha önceki yıllardaki seçimlere göre daha az farkla kazandığı belirtilirken, AK Parti'nin 2007 yılındaki seçimlerde yüzde 47 oranında oy aldığı anımsatıldı.

"Yerel seçimlerin bir anlamda Türk politikacıların performansıyla ilgili olarak bir referandum niteliğinde olduğu" yorumunu yapan gazete, Ankara ve İstanbul gibi büyük kentlerde seçimin ilk kez CHP ile başa baş geçtiğini ve AK Parti'nin bu kentleri yine kazandığını, ancak 2007'deki seçimlerdeki gibi bu iki kenti büyük rahatlıkla kazanamadığı değerlendirmesinde bulundu.

Wall Street Journal

Ekonomi çevrelerinin saygın gazetesi Wall Street Journal'da (WSJ) çıkan haberde de AK Parti'nin yerel seçimleri kazandığı, ancak kendisine verilen oyların ve desteğin geçen yıllara göre azaldığı belirtildi. Haberde, iktidar partisine verilen desteğin azalmasında "ülkedeki işsizlik ve ekonominin giderek durgunluğa doğru gitmesinin rol oynadığı" yorumu yapıldı.

WSJ özellikle İstanbul'da CHP'nin oylarını artırmasını ve AK Parti'nin oylarına yaklaşmasını ise "sürpriz" olarak değerlendirdi.

Le Monde

Fransa'da yayımlanan Le Monde gazetesinin 31 Mart tarihli sayısında yer alan haberde, "Türkiye'deki yerel seçimlerin iktidardaki AK Parti için yarım zafer olduğu" yorumu yapıldı.

Haberde, AK Parti'nin hala en güçlü parti olmasına rağmen, oy oranında daha önceki seçimlere oranla gerileme görüldüğü ifade edildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonuçlarını "tatmin edici" bulmadığı yolundaki açıklamasına yer verilen haberde, "AK Parti'nin Güneydoğu'da umduğunu bulamadığı" yorumu yapıldı.

Haberde, "CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimi kaybetmesine rağmen, yaptığı etkili propaganda faaliyetleriyle ön plana çıktığı" ifadesi kullanıldı.

Avusturya Devlet televizyonu ORF

Avusturya devlet televizyonu (ORF), internet sayfasında yayımladığı haber yorumda, Türkiye'deki yerel seçim sonuçlarını değerlendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "yerel seçim sonuçlarını gözden geçirerek bundan sonuç çıkaracağını söylediğini" ifade eden ORF, bütün oyların sayılmasının ardından iktidardaki AK Parti'nin dünkü seçimlerde il ve ilçelerde oyların toplam yüzde 39'unu aldığını belirtti. ORF, bu oranın 2007 parlamento seçimlerinde aldığı oylardan yüzde sekiz, 2004'teki son yerel seçimlerde aldığı oylardan ise yüzde iki daha az olduğuna değinerek, "Buna rağmen AK Parti'nin ülkedeki en güçlü parti olarak kalmayı başardığını" kaydetti.