Dış yardımlar darbenin zararını karşılamadı

Mısı'da darbenin faturası Körfez'den gelen 12 milyar dolarlık dış yardımların da üzerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Mısır'da darbenin, ülke ekonomisinde 120 milyar cüneyh (yaklaşık 17 milyar dolar) zarara yol açtığı ve bu rakamın, askeri müdahalenin ardından Körfez ülkelerinden yapılan dış yardımların da üzerinde olduğu belirtildi.

Middle East Monitor sitesi, ekonomi uzmanlarına dayandırdığı haberinde, Mısır'daki askeri müdahalenin ekonomiye yaklaşık 17 milyar dolarlık darbe vurduğunu belirtti. Haberde, bu rakamın, darbenin hemen ardından Körfez ülkelerinden yapılan 12 milyar dolarlık yardımın da üzerinde olduğuna dikkat çekildi.

 Suudi Arabistan, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri, darbenin ardından Mısır'a 12 milyar dolarlık yardım kararı almıştı.

Uzmanlar, yabancı yatırımcıların ülkeden ayrılmasına ek olarak, fabrikalar ve üretim tesislerindeki faaliyetlerin kesintiye uğramasının ekonomideki çöküşü derinleştirdiği, ihracat ve ithalatın da büyük darbe aldığını belirtiyor.

Darbe sürecindeki siyasi istikrarsızlıktan olumsuz etkilenen sektörlerin başında turizm yer alırken, para piyasalarındaki kayıpların da 50 milyar cüneyhe ulaştığı ifade ediliyor.

Mısır'da darbenin ardından oluşturulan geçici yönetimin, döviz rezervlerinin arttığı yönündeki açıklamasını değerlendiren uzmanlar, çoğu tarihi geldiğinde geri çekilecek mevduatlardan oluşan bu rezervlerin, reel ekonomi üzerinde herhangi olumlu bir etkisinin olmadığını ayrıca hükümetin, rezervlerin artırılması konusunda yeni bir kaynak bulamadığını kaydetti.