Tahliye devam ediyor, ilk konvoy İdlib yolunda

Halep'te başlayan ateşkes sonrası, kenti terk etmek isteyenlere izin verileceği bildirilmişti. AA, bugün tahliye konvoylarından birine Şii milislerin ateş açtığını duyurdu. Saldırıda 4 kişi öldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suriye'nin Halep kentinde önceki gece ilan edilen ancak ertesi gün bozulan ateşkes bu sabaha karşı tekrar sağlandı. Ateşkes sonucu kentten tahliyeye de izin verileceği bildirilmişti. Halep'ten ayrılmaya hazırlanan bir konvoya İran komutasındaki Şii milisler, ateş açtı. Saldırıda 4 sivil öldü.

Halep'teki AA muhabirinin bildirdiğine göre, kuşatma bölgesinden tahliye edilmek üzere otobüslere bindirilen sivillerin bulunduğu araç konvoyu, Ramuse semtine hareket edip rejim güçlerinin kontrol noktasına yaklaşarak beklemeye başladı.

Bu sırada İran komutasındaki Şii milislerin cephe hatlarından keskin nişancılar, sivillerin üzerine ateş açtı. Saldırıda, 4 kişi öldü.

'5 bin muhalif ve ailesi tahliye ediliyor'

Rusya savunma bakanlığı, konvoya yapılan saldırı sonrası tahliye işleminin tekrar başladığını ve 5 bin muhalif ve ailesinin Halep'ten çıkarılmasına devam ettiklerini açıkladı. 

'Suriye'de kalmalarını tercih ederiz''Suriye'de kalmalarını tercih ederiz'

Rusya savunma bakanlığı, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatları doğrultusunda Rus askerlerinin, İdlib'e gitmek üzere Halep'ten tahliye edilen Suriyeli muhaliflere eşlik etmeye hazırlandığını açıklamıştı.

İlk konvoy, rejimin kontrol noktasından geçti

Halep'teki yaralıları taşıyan ilk tahliye konvoyu, rejimin kontrol noktasından geçti. Yaralıların rejim bölgesindeki yeşil otobüslere nakledilerek muhaliflerin kontrolündeki İdlib'e ulaştırılması öngörülüyor.

Konvoya saldırı anı havadan görüntülendi.

Konvoyun ilerleyeceği koridor İHA'larla izleniyor

Rusya'nın Suriye'deki Askeri Koordinasyon Merkezi, doğu Halep'te bulunanların tahliyesi için 20 otobüs ve 10 ambulansın hazır bekletildiğini ve konvoyun ilerleyeceği koridorun İHA'larla havadan izlendiğini açıkladı.

Kentteki siviller tahliye edilmeyi bekliyor

TIR çıkışları yasaklandı, göç bekleniyorTIR çıkışları yasaklandı, göç bekleniyor 

Militanların terk etmesi bekleniyor

Esad rejimini destekleyen Lübnanlı Şii Hizbullah örgütünün medya birimi de bu sabah yaptığı açıklamada, bozulan ateşkesin gece süren temaslar sayesinde devreye girdiğini ve Halep'ten tahliyelerin "saatler içinde" başlayacağını duyurmuştu.

Açıklamada, "Müzakerelere katılan taraflar arasında yoğun temaslar sonunda silahlı savaşçıların birkaç saat içinde (Halep'in) doğu mahallelerinden çıkmaları için ateşkesin yeniden devreye girmesi sağlanmıştır" denilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir