Dolar 4 yılın zirvesine çıktı

Faizlerin erken artacağı beklentisi doları güçlendirmeye devam ediyor. Son 4 yılın zirvesini gören dolar, euro karşısında da 22 ayın en üst noktasında

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DIŞ HABERLER - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına yaklaştığı yolundaki spekülasyonlar dolar endeksini son dört yılın en yüksek seviyesine taşırken, dolar euro karşısında da 22 ayın en yüksek değerini aldı. Parite 1.27 bariyerinin altına indi.

Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, Fed'in faizleri artırmaya piyasa beklentilerinin erken eşiği olan 2015 ilkbahar aylarında başlayabileceğini söyledi. Fed'in para politikasını belirleyen Açık Piyasa Kurulu'nun üyesi olan Fisher, Roma'da katıldığı konferansta, "Piyasada faiz oranlarını bahar ile yaz arasında bir zaman artırmaya başlayacağımız öngörülüyor. İçeride ne konuştuğumuzu söyleyemem, uygun olmaz, ancak belki geç olmasından ziyade erken olur" dedi.

ABD ile Euro Bölgesi'nin para politakalarında aşrışmanın derinleştiğine işaret eden bu açıklama sonrasında dolar endeksi 84.485 ile son dört yılın en yüksek seviyesine geldi. Euro ise dolar karşısında 1.27 psikolojik bariyerini aşağı yönlü kırarak 1.2695 düzeyine indi. Böylelikle parite Kasım 2012'den beri en düşük seviyeyi test etti.

'Euro ciddi darbeye karşı kırılgan'

Euronun dolar karşısında 22 ayın en düşük seviyesine inmesini değerlendiren Barclays analistleri, "Euro ciddi bir darbeye karşı kırılgan. Euro Bölgesi'nde ekonomik görünümün bozulması ve ECB'nin buna agresif tepkisi ile euroda çok yıllar sürecek bir düşüş trendi bekliyoruz" dedi. Barclays 12 aylık euro/dolar tahminini 1.25'ten 1.10'a indirdi, değer kaybının çoğunluğu altı ay içinde bekleniyor.

Altın da darbe aldı

Doların güçlenmesi altını da vurdu. Altının onsu 1.203,20 dolara kadar düştü. Analistler, altının ons fiyatının 1.180 dolar seviyelerine kadar gerileyebileceğini söylüyor. Uzakdoğu ve Hindistan tarafından altına olan fiziksel talebin şu an düşük olduğuna dikkat çeken uzmanlara göre, fiziksel talep gelmeye başladığı zaman altın da yükselmeye başlayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir