"Doları euro karşısında zorlu bir 2018 bekliyor"

Amerikan Doları'nı yeni yılda majör para birimlerine karşı zorlu bir yol bekliyor. UBS’nin döviz uzmanlarına göre, Fed’in faiz artışı döngüsünü 2018’e taşıyacak olmasına rağmen dolar euro karşısında hayal kırıklığı yaşayabilir.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYDIN ŞAHİNALP

İsviçreli yatırım bankası UBS, 2018’de euronun dolara karşı güçleneceğini savunuyor. Zürih merkezli UBS, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışına gitmesine rağmen doların 2018’de zorlu bir yıl geçirip euro karşısında zayıflayacağını öngörüyor.

ABD’de faizlerin yükselmesi, yatırımcının daha yüksek getirili varlıkları öngörerek ABD varlıklarına akın etmesi nedeniyle genellikle doların yükselmesini destekler. Ancak UBS finansal hizmetler grubu, euronun gelecek yıl her ne olursa olsun doları oyun dışına dışına iteceğine inanıyor. 2017 yılbaşından bu yana euro, dolar karşısında yaklaşık yüzde 11.5 değerlendi.

UBS stratejistlerinin hazırladıkları “2018 küresel döviz kuru görünümü” başlıklı raporda,”Dolar için önemli olan şey, bir sonraki yükselişin zamanlaması değil. Önemli olan şey Fed’in faiz artışı döngüsü boyunca ne kadar sıkılaşmaya gideceği. Zaten piyasalar adil bir faiz artışını bekliyor. Görece euro “halen ucuz” ve “güçlü büyümenin değerlenmeyi katalize etmesi gerekiyor” ifadeleri yer aldı.

UBS’nin Küresel Strateji Departmanı Başkanı ve görünüm raporu ekibinin sorumlusu Yianos Kontopoulos, “2018’de ABD Doları'nın Kanada Doları ve Japon Yeni karşısında iyi bir performans göstermesini bekliyoruz. 2018’de dolar/yen paritesi yükselecek” diye görüş bildiriyor. Bu arada UBS siyasi belirsizliğin gölgesindeki İngiliz Sterlini ile ilgili bearish (düşüş eğilimi) görüşünün “yavaşlayan ekonomi bileşiklerinin Brexit müzakereleri etrafındaki belirsizliği nedeniyle bozulmadan kaldığını belirtti.

“Riske duyarlı para birimleri güçlenecek”

UBS, yatırımcıların güvenli liman olarak gördükleri “riske duyarlı para birimlerine” gelince bazılarının diğerlerinden daha cazip olacağına işaret ediyor. İsviçreli banka, sağlam bir büyüme ve düşük ama ılımlı artan çekirdek enflasyonun hakim olduğu bir küresel ortamda riske duyarlı Avustralya Doları, İsveç ve Norveç Kronunun dolara karşı daha iyi performans ortaya koymasını bekliyor. UBS raporunda, “2018 yılı boyunca İsveç ve Norveç Kronunun kademeli olarak değer kazanmasını destekleyen Avrupa’daki canlanmanın dayandığı makro zeminin devam edeceği görüşümüzü sürdürüyoruz.” deniliyor.

5 yılda küresel ekonomi için 3 senaryo

Kuruluşu 1817’lere kadar giden uluslararası yatırım ve danışmanlık şirketi BMO Global Asset Management “Küresel Ekonomi Görünümü 2018-2023 ” başlıklı raporunda dünya ekonomisi için 3 senaryo ortaya koydu. Söz konusu raporun temel senaryosuna göre önümüzdeki beş yılda dünya ekonomisinin ılımlı enflasyon ile istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etme olasılığı yüzde 60. Parasal genişlemenin kademeli olarak geri çekilmesi sessiz enflasyon baskılarını esneterek piyasalar tarafından eritilebilecek gibi görünüyor.

Görece iyimser ilk senaryoya göre Avrupa’nın ABD’yi büyümede sollaması ve küresel büyüme yarışında lider olabileceği öngörülüyor. Dünya ekonomisi iyi durumda ve sağlıklı kar marjları korunurken, risk varlıkları genellikle bu senaryoda gelişebilir.

İkinci senaryoya göre ise politika yapıcılarının hataları konusundaki endişeler göz önüne alındığında, olumsuz bir senaryo riski artıp; küresel durgunluk tehdidi oluşabilir. Olasılık ihtimali yüzde 30 olan resesyona dayalı senaryo piyasalarda büyük bir hisse senedi düzeltmesi ve tahvil rallisini içeriyor.

Üçüncü ve son Senaryo, “Mükemmel Politika Başlar” başlığını taşıyor. Ve olasılık ihtimali sadece yüzde 10. Bu senaryo, merkez bankalarının enflasyonu yükseltmeden ekonomileri tam istihdama sorunsuzca getirme konusunda başarılı olabileceklerini öngörüyor. Bu “mükemmel dünyada” risk varlıkları güçlü bir şekilde performans gösteriyor ve tahviller yalnızca sınırlı bir baskı altına giriyor. Oynaklık düşük kalıyor.