Domuz gribinde 'ikinci dalga' endişesi

DSÖ, H1N1 virüsünde 985 vakanın doğrulandığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

HONG KONG - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), H1N1 virüsü gerileme evresine girse bile, ikinci bir dalganın mümkün olabileceği uyarısında bulundu.

DSÖ Genel Müdürü Margaret Chan, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, H1N1 virüsünden ölüm oranları çok artmıyor gibi görünse de ikinci dalganın gelebileceğini belirtti. Chan, ikinci dalganın olması halinde 21. yüzyılın en kötü bölgesel salgınıyla karşı karşıya kalınabileceğine dikkati çekti. Chan, ''Virüsün yok olmasını umut ediyoruz, eğer bu olmazsa geniş çaplı bölgesel bir salgına sürükleniriz'' ifadelerini kullandı.

985 vaka doğrulandı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 985 H1N1 virüsü vakasını doğruladı. Örgütün internet sitesinden yapılan açıklamaya göre Meksika'da 590, ABD'de 226 vaka kesinleşti. Meksika'da 25, ABD'de bir kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

DSÖ'ye göre, Kanada'da 84, İspanya'da 40, İngiltere'de 15, Almanya'da 8, Yeni Zelanda'da 4, İsrail'de 3, Fransa'da 2, Salvador'da 2, Avusturya'da 1, Hollanda'da 1, İsviçre'de 1, Çin'de 1, Danimarka'da 1, Güney Kore'de 1, Kosta Rika'da 1, İrlanda'da 1, İtalya'da 1 ve Kolombiya'da 1 vaka tespit edildi.

Londra'da bir oulda öğretime ara verildi

İngiltere'de H1N1 virüsü taşıdığı belirlenen hasta sayısı 18'e yükselirken, hastalığa yakalananlar arasında başkent Londra'da bir lise öğrencisinin de bulunduğunun tespit edilmesi üzerine okulda öğretime ara verildi.

Hastalığa yakalanan diğer iki kişiden birinin Teksas'dan dönen Ayrshire'lı bir İskoç, diğerinin de başkent Londra'nın Wandsworth bölgesinde yaşayan ve ABD'den yeni dönen 11 yaşındaki bir başka öğrenci olduğu bildirildi. Bu ikinci öğrencinin okulunun kapatılmasına gerek duyulmadığı belirtildi.

Kamu Sağlığını Koruma Ajansı yetkilileri, virüs taşıyan Ayrshire'lı kişiyle 30 Nisanda aynı uçakta seyahat eden yolculara da 24 saat açık olan Milli Sağlık Sisteminin (NHS) acil yardım hattını aramaları çağrısında bulundu.

Meksika'da ölü sayısı 22'ye çıktı

Meksika'da kesinleşmiş H1N1 vakası 568'e, virüsten kaynaklanan ölümlerin sayısı ise 22'ye yükseldi. Son verilere göre, dünya genelindeki domuz gribi vakası 1.000'e yaklaşırken, Meksika 568 vakayla ilk sırada yer aldı. ABD'de ise bir can alan "domuz gribi" olarak da bilinen H1N1 virüsüyle ilgili doğrulanmış olay sayısı 245'e yükseldi. 

Diğer ülkeler ve kesinleşmiş vaka sayıları: Kanada'da 101, İspanya'da 40, İngiltere'de 18, Almanya'da 8, Yeni Zelenda'da 4, İsrail, İtalya, Güney Kore ve Fransa'da 2'şer, Avusturya, Danimarka, Hollanda, Hong Kong, İrlanda, İsviçre, Kolombiya, Kosta Rika'da 1'er.

 

Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki ekipler alarmda

Dünya Sağlık Örgütü'nün, domuz gribine yol açan H1N1 virüsü salgınına karşı alarm düzeyini 4. evreden 5. evreye çıkarmasıyla, Kapıkule Sınır Kapısı'nda da sağlık ekipleri alarma geçti. Ekipler, 24 saat hazır durumda bekletiliyorlar.

Sağlık Bakanlığı, domuz gribine yönelik alınan tedbirler çerçevesinde, korunma ve tedavi amaçlı olarak bakanlık stoklarında mevcut 1 milyon 200 bin kutu ilaç stokunun arttırılmasına karar verildiğini ve üretici firmalarla gerekli irtibatın kurulduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, uluslararası girişlere açık havaalanları, limanlar ve kara hudut kapılarındaki sağlık kontrollerinin sürdürüldüğü ifade edildi. Açıklamada, seyahat kısıtlaması önerilmediği ancak, zorunluluk olmadıkça hastalığın görüldüğü ülkelere seyahatlerin ertelenmesi, seyahat edilmesi zaruri ise kişisel korunma önlemlerine uyulması gerektiği kaydedildi.