Domuz gribinde bilanço ağırlaşıyor

Domuz gribinden ölenlerin sayısı Meksika'da 152'ye yükselirken, virüs İsrail'de de görüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA -  Meksika'da domuz gribinden öldüğü sanılan kişi sayısı 152 oldu.

Ölenlerin sadece 20'sinin domuz gribinden hayatını kaybettiği kesinleşti, diğer ölümlerde domuz gribinin etkisinin olup olmadığı araştırılıyor.

Şu ana kadar Meksika dışında domuz gribinden hayatını kaybeden olmadı. Ancak ABD'de 51, Kanada'da 6, İspanya ve İskoçya'da 3 vaka tespit edildi. Norveç ve Güney Kore'de de şüpheli kişilere test yapılıyor. Dünya Sağlık Örgütü de (DSÖ), domuz gribiyle ilgili alarm seviyesini, salgın riskinin yüksekliğinin göstergesi olan 4'e çıkarmıştı.  

İsrail'e de ulaştı

Bu arada Meksika kaynaklı domuz gribi İsrail'e de ulaştı. İsrail Sağlık Bakanlığı, önceki gün Meksika'dan gelen ve domuz gribi şüphesiyle Tel Aviv'in kuzeyindeki Netanya'da bir hastanede iki gündür gözetim altında tutulan kişinin hastalığa yakalandığını doğruladı. Grip benzeri semptomlarla hastaneye başvuran ve bir hafta kadar önce Meksika'dan döndüğü belirtilen 26 yaşındaki Netanyalı İsrailli'nin laboratuvar testleri, gencin hastalığa yakalanmış olduğunu kesinleştirdi. Hastanın durumunun iyi olduğu, diğer hastalardan ayrı bir yerde tedavisinin yapıldığı bildirildi. 

İspanya'da ikinci vaka

İspanya Sağlık Bakanlığı da, ülkede domuz gribine yakalandığı kesinleşenlerin sayısının 2'ye çıktığını bildirdi. Bakan Trinidar Jimenez, gazetecilere yaptığı açıklamada, Valencia'da hastaneye kaldırılan bir hastada, tetkikler sonucu domuz gribi virüsü tespit edildiğini kaydetti. Jimenez, hastanın durumunun ağır olmadığını belirtti.

Meksika'dan dönen 26 kişide domuz gribinden şüphelenilen İspanya'da dün ilk kez bir kişide hastalığın virüsü tespit edilmişti.

 Domuz gribi salgınından etkilenen ülkelerle ilgili son durum şöyle:

Ülkeler Ölü sayısı Kesinleşen vaka sayısı Şüpheli vaka sayısı

Meksika 152 18 1600

ABD 0 51 0

Kanada 0 6 0

İspanya 0 1 26

Avustralya 0 0 19

Yeni Zelanda 0 0 10

İsveç 0 0 5

İngiltere 0 2 0

Almanya 0 0 3

İsrail 0 0 2

Fransa 0 0 4

Norveç 0 0 1

Güney Kore 0 0 1

Domuz gribi örnekleri patladı

Yetkililer, özel bir kutu içindeki domuz gribi örneklerinin, trenle Zürih'ten Cenevre'ye götürülürken patladığını belirterek, patlamanın insanlar için tehdit oluşturmadığını kaydetti.

Vaud kantonu polisi, cam tüpler içinde özel bir kutuda taşınan domuz gribi virüsü örneklerinin, Meksika'daki domuz gribi tipiyle bağlantılı olmadığını söyledi.

Patlamanın, örneklerin kötü paketlenmesi nedeniyle meydana geldiğini söyleyen İsviçreli yetkililer, bir kişinin hafif yaralandığı patlamadan sonra 40 polis ve tıbbi uzmanın trene gelerek yolcuları kontrol ettiğini ifade etti.

Örneklerin, İsviçre'nin insanlarda domuz gribini teşhiste daha etkili test geliştirme planı kapsamında Cenevre'ye götürüldüğü belirtildi.

Kanada'da 27 öğrenci karantinaya alındı

Kanada'da, kesinleşen 6 domuz gribi vakasından 4'ünün görüldüğü Nova Scotia eyaletinde 27 öğrenci hastalık şüphesiyle yurtta karantinaya alındı.

Windsor kentinde King's Edgehill okulunun müdürü Joe Seagram, 27 öğrencilerinin domuz gribi şüphesiyle okulun yurdundaki odalarında karantinaya alındığını, test sonuçları çıkana kadar derslere katılmayacaklarını söyledi.

Öğrencilerin her türlü ihtiyaçlarını gidermeye gayret ettiklerini belirten Seagram, iki okul çalışanının da evlerinde gözlem altında tutulduğunu kaydetti. Müdür, okulda derslerin ise normal sürdüğünü bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü uyardı

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Meksika'da virüs kapan ve ABD'ye gelen domuz gribi hastalarının, mikrobu ülke içinde başkalarına da bulaştırmış olabileceğini bildirdi.

DSÖ'nun bu endişesinin doğrulanması, bu yeni grip türünün Meksika'dan ABD'ye dönenlerin dışındakilere de yayıldığını ortaya koyacak.

BM'ye bağlı örgüt şimdiye kadar, doğrulanan domuz gribi vakalarının çoğunun virüsü Meksika'da kaptığını bildirirken, DSÖ'nün sözcüsü Gregory Hartl ABD, Kanada ve İngiltere'de tespit edilen enfeksiyonların bazılarının kaynağının henüz belirlenmediğini söyledi.

Hartl, DSÖ'nün, insanların Meksika'dan başka yerde de hastalığı birbirlerine bulaştırdığından şüphelendiğini bildirdi.

Et ithalatı durduruldu

Ayrıca, Kırgızistan hükümeti, domuz gribi nedeniyle, Meksika ve ABD;den et ithalatını durdurdu.

Bişkek Veteriner Kurumu Müdür Yardımcısı Kubanıçbek Musakeyev, düzenlediği basın toplantısında, önlemin geçici olduğunu söyledi. 

Hükümet yetkilileri, ülkede domuz gribi vakasına rastlanmadığını belirttiler.