Draghi'nin 3 seçeneği var

AMB tahvil alımları konusunda üç farklı yaklaşımı değerlendiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 22 Ocak'taki toplantısı öncesinde, devlet tahvili alımı konusunda üç olası seçeneği değerlendirdiği belirtildi.     

Hollanda'nın Het Financieele Dagblad gazetesinde yer alan ve adı açıklanmayan kaynaklara dayandırılan habere göre, seçeneklerden biri AMB'nin üye ülkenin merkez bankasındaki hissesine orantılı bir miktarda devlet tahvili alması yoluyla finans sistemine likidite sağlanması.

İkinci seçenek AMB'nin sadece AAA seviyesinde derecelendirilen devlet tahvilleri alması ve getirilerinin sıfır veya eksiye çekilmesi. Bu şekilde yatırımcıların daha riskli devlet ve şirket tahvillerine yönelmelerinin sağlanması bekleniyor. 

Üçüncü seçenek ise birinciye daha yakın, ancak alımı ulusal merkez bankaları yapacak ve bu da riskin "prensip olarak" söz konusu ülkede kalması anlamına geliyor. AMB haberle ilgili yorum yapmazken, haberde yer alan bilgilerin AMB Başekonomisti Peter Praet'nin bir Alman gazetesine geçen hafta yaptığı açıklamalarla tutarlı olduğu görülüyor. AMB'nin nicel gevşeme olarak da bilinen yeni parayla Euro bölgesi devlet tahvili alınmasına yönelik planlarını bu ay açıklayacağına ilişkin spekülasyonlar bulunuyor.    

Bu konularda ilginizi çekebilir