Draghi’nin politikaları Almanya’dan destek bulamadı

Avrupa Merkez Bankası Başkanı (AMB) Mario Draghi’nin politika araçları Berlin’de etkisini yitiriyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Merkez Bankası Başkanı (AMB) Mario Draghi’nin politika araçları Berlin’de etkisini yitiriyor.

AMB Başkanı Draghi’nin geniş ölçekli devlet tahvili satın alımları, Almanya’nın politik elitlerinin Draghi’nin genişleme önlemlerine yönelik eleştirileri yatıştırmak için çabalamaması ile istenen etkiyi yaratamadı. Almanya için Alternatif gibi anti-euro gruplarının destek bulmasının ardından AMB’nin varlık alımını kapsayan son planına tüm önemli partiler arasında itirazlar alevlendi.

Londra’daki Societe Generale SA kıdemli ekonomistlerinden Anatoli Annenkov, “Alman kamu görüşü oldukça büyük önem arz ediyor. Draghi, AMB’nin diğer merkez bankaları gibi olmasını ve hükümet tahvili satın alabilmesini dilese de Almanya’nın itirazının farkında ve fırtına bunun çok daha zor olacağına işaret ediyor” dedi.

Draghi bu hafta Washington’da gerçekleşen Uluslar arası Para Fonu toplantılarında Euro Bölgesi ekonomisinin canlandırılması adına yeni önlemler alınması konusunda baskı görebilir. Ancak harekete geçmek Almanya’nın parasal genişlemeye karşı 1920’lere dayanan hoşnutsuzluğu karşısında kolay olmayacak. Almanya’daki bu durum ülkenin deflasyondan çok fiyat artışından kaçındığını gösteriyor.