Dul ve yetim ödeneğinde kesinti yapılamayacak

Hollanda Danıştayı Türklerin aldıkları dul ve yetim ödeneğinde kesinti yapılamayacağına karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LAHEY - Hollanda Danıştayı, bu ülkede çalıştıktan sonra farklı nedenlerle geri dönen Türklerin aldıkları dul ve yetim ödeneğinde (ANW) kesinti yapılamayacağına karar verdi. 

Hollanda hükümeti, Amsterdam Mahkemesi'nin geçen sene aldığı bu yöndeki karara Danıştay'da itiraz etmişti. 

Söz konusu davayı açan avukatlar arasında yer alan Türk Hukukçular Birliği (THB) Başkanı avukat Ejder Köse, Danıştay'ın, yaklaşık yüzde 40 oranında yapılan kesintileri Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşmalara aykırı bulduğunu söyledi. 

Danıştay'ın bu kararının, tüm Türkleri kapsadığına işaret eden Köse, ilgili bakanlığın bir an önce mevzuat değişikliği yapmak zorunda olduğunu ifade etti. 

Ödeneklerinde kesinti yapılanların geriye dönük bunu alma hakları olduğuna değinen Köse, "Avukat arkadaşlarımız Ali Durmuş, Tuba Harmankaya ve Pınar Çelikkal ile yürüttüğümüz bu davada Danıştay'ın aldığı karar sürpriz olmadı, zaten bekliyorduk. Bu yasa hem Türkiye ile AB arasında imzalanan 1963 tarihli Ankara Anlaşması hem de 1980 tarihli Ortaklık Konseyi Kararı'na aykırıydı. Danıştay da bunu teyit etti. Bu karar çok önemli, yürürlükteki mevzuatın değişmesi gerekiyor" diye konuştu. 

Ödeneklerin ikamet edilen ülkenin ekonomik koşullarına göre ayarlanması prensibi çerçevesinde hazırlanarak 1 Ocak 2013 yılında yürürlüğe giren kanuna göre, ülkelerine dönenlere verilen dul ve yetim ödeneği, malulen emeklilik ek ödeneği, kısmi iş göremezlik ödeneği ve çocuk paralarında yüzde 40'a varan oranda kesinti yapılmaya başlanmıştı. Hükümet bu yolla milyonlarca avro tasarruf planlıyordu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir