Dünün öne çıkan başlıkları

Türkiye ve dünyada yaşanan önemli gelişmelerden satır başları…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

EKONOMİ / FİNANS

Faizde 125 baz puanlık 'sürpriz' indirim

Merkez Bankası, faizleri 1.25 puan düşürdü; gecelik borçlanma faizi yüzde 15'e indi. Enflasyondaki düşüş beklentisi faiz indirim kararında etkili oldu.

Dolar 1.49 YTL'yi gördü, faiz %17.7'ye geriledi

Yurtiçi piyasada döviz ve faizde geri çekilme yaşanırken, hisse senetleri cephesinde kar satışları ağırlık kazandı. Borsa günü 369 puan düşüşle 26.395 puandan tamamlarken, dolar 1.50 YTL seviyesinin altına sarktı. Gösterge faizse yüzde 17.7 bandında işlem gördü.

Bütçe, kasımda 3.4 milyar YTL açık verdi

Maliye Bakanlığı, bütçe gerçekleşmelerini açıkladı. Bütçe, 2008 Kasım ayında 3 milyar 385 milyon YTL, Ocak-Kasım döneminde ise 8 milyar 272 milyon YTL açık verdi.

IMF: Türkiye ile görüşmeler iyi gidiyor

IMF Dış İlişkiler Direktörü Atkinson, IMF heyetinin Türkiye'ye gelmesinde kesin bir tarihin olmadığını belirterek ocak ayı başlarında geleceğini açıkladı.

Göktürk Projesi'nde görüşmeler başlıyor

Keşif Gözetleme Uydusu (GÖKTÜRK) projesinde Telespazio S.p.A firmasıyla sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.

Ford'dan üretime 22 gün mola

Şirket, iç ve dış pazarlardaki daralma nedeniyle 20 Aralık-12 Ocak arasında üretim yapmayacak.

THY, 2 yeni Boeing'i filosuna aldı; AnadoluJet'e 3 uçak katıldı

Türk Hava Yolları, 2 yeni Boeing 737-800 uçağını Boeing'den teslim aldı. THY'nin markası olan AnadoluJet filosuna da 3 yeni uçak katıldı.

Aselsan'dan Jandarma'ya 80 milyon $'lık telsiz

Aselsan, Jandarma Genel Komutanlığı ile yaklaşık 80 milyon dolarlık sözleşme imzalandı. Teslimatlar 2009-2011 yılları arasında gerçekleştirilecek.

Brisa, 32 çalışanını işten çıkardı

Şirket, krizin neden olduğu talep daralması, buna bağlı olarak satışların düşmesi nedeniyle 32 kişinin işine son verdi; işçiler eylem yaptı

MB'nin varlıkları yüzde 14.4 arttı

Merkez Bankası varlıkları, 8 aylık dönemde 127 milyar 487 milyon YTL'ye yükseldi.

POLİTİKA / DIŞ İLİŞKİLER

Çankaya'dan 'özür kampanyası'yla ilgili açıklama geldi

Cumhurbaşkanlığı, Ermeni meselesinde Cumhurbaşkanı Gül'ün görüşlerinin belli olduğunu, konunun küçük siyasi hesaplarla çarpıtıldığını açıkladı.

İsrail Başbakanı Olmert pazartesi Türkiye'ye geliyor

Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı 'tarafların karşılıklı iradesi ile ortak anlayış çerçevesinde' telefon görüşmesi yaptı

Kılıçdaroğlu-Gökçek düellosunun yankıları sürdü

Taraflar basın açıklaması yaptı: Kılıçdaroğlu, Ergenekon dosyasında, Gökçek adına kesilmiş bir faturanın yer aldığını iddia etti; Gökçek ise tekrar tartışma talep etti.

Kılıç'tan DTP davasına açıklık

Kapatma davasının seçimden önceye veya sonraya kalıp kalmayacağı hakkında bir şey söylemesinin mümkün olmadığını belirten Anayasa Mahkemesi Başkanı, "Ne kimseye müjde verdim ne kimsenin üzülmesine neden olabilecek bir cümle sarf ettim" dedi.

Bahçeli'den Baykal'a 'cenk' daveti/ Baykal: MHP muhatabımız değil

MHP Lideri, CHP'nin 'çarşaf açılımı'yla ilgili tartışmalara yönelik Baykal'a canlı yayında tartışma davetinde bulundu. Baykal, "MHP muhatabımız değil, iktidarla uğraşsınlar" dedi.

DÜNYA

IMF: Ekonominin toparlanması 2010 başını bulacak

IMF Başkanı Kahn, Ocak ayından itibaren IMF'nin yeni ekonomik tedbirleri uygulamaya başlayacağını belirtti.

GM, birleşme haberini yalanladı

General Motors, Chrysler ile herhangi bir birleşme görüşmesi yapmadıklarını ve bu konu hakkında tavırlarının değişmediğini bildirdi.

Chrysler 30 fabrikasında 1 ay üretim yapmayacak

ABD'de otomotiv sektöründeki üç dev şirketin içinde bulunduğu kriz derinleşirken, Chrysler, ülkedeki 30 fabrikasında üretime en az bir aylığına ara verecek.

Yunanistan'da olaylar devam etti

Gösterilerde son günlerde ön plana çıkan liseli ve üniversiteli öğrenciler, ülkenin tüm kentlerine protesto çağrısı yaptı

İngiliz Bakan Jaguar'a yardım iddialarını doğruladı

Mandelson, yardımın henüz kesinlik kazanmadığını, nihai kararın ihtiyacın kesinleşmesiyle alınacağını söyledi

Panasonic, Goldman Sachs'ın Sanyo'daki hisselerini satın alacak

Gazetede yer alan habere göre Goldman, Panasonic'in hisse başına 131 yenlik teklifini kabul etti

TOPLUM

"e-Devlet Kapısı" projesi hayata geçti

Kamu hizmetlerinin elektronik ortamda sunulacağı "e-Devlet Kapısı Projesi, www.türkiye.gov.tr"nin açılış töreni Başbakan Erdoğan'ın katılımıyla MEB Şura Salonu'nda gerçekleştirildi.

Tuncay Güney'in yurtdışında ifadesi alınacak

Ergenekon davasına yönelik yaptığı açıklamalarla gündeme gelen Tuncay Güney'in yurt dışında ifadesinin alınmasına karar verildi.

Yimpaş yöneticisi Dursun Uyar'a 2 yıl hapis

SPK Kanunu'na muhalefet ve izinsiz aracılık faaliyetlerinde bulunmak iddiasıyla yargılanan 7 şirket yöneticisine 2'şer yıl hapis cezası verildi.

Adabank davasında 9 sanığa hapis

Aralarında Bahattin Uzan'ın da bulunduğu 9 sanık, 5 yıl 5 ay ile 8 yıl 9 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.