”Dünya artık Kıbrıs Türkü'nü daha iyi tanıyor”
Cumhurbaşkanı Talat, dünya ile bütünleşme politikasının, çözümü sağlamak ve çözümden kaçanları çözüme yöneltmek açısından sürdürülmesi gerektiğini bildirdi.
LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, dünya ile bütünleşme çalışmasında önemli adımlar attıklarını ve dünyanın artık Kıbrıs Türklerini daha iyi anladığını ve sempati ile baktığını belirterek, bu politikanın kendilerine, Kıbrıs sorununun çözümünü amaçlayan barış müzakerelerinde katkıda bulunduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Talat, dünya ile bütünleşme politikasının, çözümü sağlamak ve çözümden kaçanları çözüme yöneltmek açısından sürdürülmesi gerektiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Talat, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası'nın (KTOEÖS) bu akşam Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlediği resepsiyona katıldı.
Resepsiyonda yaptığı konuşmada, Dünya Öğretmenler Günü'nün KKTC'de de kutlandığını ifade eden Talat, öğretmene yatırım yapmanın önemli olduğunu, çünkü geleceği şekillendirecek olanın öğretmenler olduğunu kaydetti.
Kıbrıslı Türklerin dünyalı olmayı hak ettiğini, bugüne kadar çeşitli vesilelerle engellendiğini ve dünya ile kucaklaşamadıklarını ifade eden Talat, ''Bu bizim hakkımızdır, bu hakkımızı alabilmek için iyi eğitilmiş insan gücüne, eğitimi veren iyi eğitilmiş öğretmenlere, tabi ki dünyayı anlayan, kavrayan, bilgi sahibi insanlara ihtiyacımız vardır'' dedi.
-''DÜNYA BİZİ DAHA İYİ ANLIYOR''-
Önemli bir yol üzerinde olduklarını ve dünya ile bütünleşme çalışmasında önemli adımlar attıklarını kaydeden Talat, şöyle devam etti:
''Bugün artık dünya bizi daha iyi anlıyor, daha iyi değerlendiriyor. Bize sempati ile bakıyor. Bu bize yürüttüğümüz çözüm çabasında, barış müzakerelerinde de katkıda bulunuyor.
Eğer bugün uluslararası toplum bize ilgi gösteriyorsa, bunun nedeni dünyalı bir politika izlemektir, dünyanın anladığı dilden konuşabilmektir. Bunu sürdürmek durumundayız. Bunu sürdürebildiğimiz takdirde, güzel bir sonuçla, bir barış anlaşmasıyla, bir çözümle bu müzakere sürecini taçlandırabileceğiz. Eğer bu herhangi bir nedenle, bizden kaynaklanmayan nedenlerle başarısızlığa uğrarsa da, bunu gerçekleştirenlere yönelik dünyanın uyanıklığını, hatta baskısını o yöne kanalize etmek mümkün olabilecektir. Bu da sonuçta yine barış demektir, yine çözüm demektir. Yani her iki açıdan da; hem çözümü sağlama açısından, hem de çözümden kaçanları çözüme yöneltmek açısından, dünya ile bütünleşme politikasının sürdürülmesi gereklidir diye düşünüyorum.''
Dünya ile bütünleşme politikasının en büyük destekçilerinin öğretmenler olduğunu ve burada öğretmenlerin kritik rol üstlendiğini dile getiren Talat, öğretmenlerin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik desteğinin devam etmesini diledi.