Dünya gıda fiyatları 5 yılın en düşüğünde

Küresel gıda fiyatları Nisan'da 5 yılın en düşük düzeyine indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel gıda fiyatları, et dışındaki kategorilerdeki düşüşlere  bağlı olarak Nisan ayında da gerileyerek, 2010 yılı Haziran ayından bu yana en düşük düzeylerine geriledi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) Gıda Fiyatları Endeksi verilerine göre, dünyada ortalama gıda fiyatları Nisan ayında, bir önceki aya göre 2.1 puan ya da yüzde 1.2 düştü. Böylece, 171 puana  gerileyen Endeks'teki yıllık gerileme de yüzde 19.2 düzeyini buldu.

Dünya gıda fiyatlarındaki düşüşlere en yüksek gerilemenin yaşandığı süt ürünleri grubu öncülük ederken, tahıllar ve bitkisel yağ fiyatları da düştü. Katögoriler arasında yalnızca, bir süredir düşüşte olan et fiyatlarında artış gerçekleşti.

Tahıl fiyatlarında gerilemenin önümüzdeki aylarda da sürmesi bekleniyor

FAO Tahıl Fiyatları Endeksi Nisan ayında 2.2 puan ya da yüzde 1.3  düşüşle 167.6 puana geriledi ve bu grupta yıllık düşüş yüzde 20'yi buldu. FAO değerlendirmesinde, buğday fiyatlarının Nisan ayında da düşmeye devam ettiğine işaret edilerek, bu gerilemede yüksek rekolte ve zayıf ticaretin etkili olduğu belirtildi ve önümüzdeki aylarda fiyatların daha da düşeceğine ilişkin beklentilerin güçlü olduğu 
vurgulandı.

Endonezya ve Malezya'da yüksek üretim beklentileri fiyat düşüşlerinde etkili oldu

Aynı dönemde, bitkisel yağ fiyatları da, palmiye yağı fiyatlarındaki düşüşlere bağlı olarak, aylık bazda 1.5 puan ya da yüzde 1.3 düştü. Bitkisel yağ fiyatlarındaki düşüşe liderlik yapan palmiye yağındaki gerilemenin, Endonezya ve Malezya'da yüksek üretim beklentilerinin etkili olduğu vurgulanan FAO değerlendirmesinde, soya fiyatlarında da küçük düşüşler yaşanırken, rekolte düşüşlerine bağlı olarak ihracatında yavaşlama beklenen ayçiçek yağı fiyatlarının ise yükseldiğine dikkat çekildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir