Dünya Kupası, hava taşımacılığını vurdu

Say, "İnsanlar kupayı evlerinde seyrederek caddelerde arkadaşlarıyla kutlayarak izlemek istiyor. Ama kupa ertesinde uçuşlarda artıyor." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR- Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 11 Haziran Cuma günü başlayan 2010 Dünya Kupası, milyonlarca futbolseveri ekrana kilitlerken, karşılaşmaların başlamasıyla sefer ve yolcu sayılarında düşüş yaşayan Türkiye'deki hava yolu şirketleri, kupanın bitiş tarihine odaklandı.

Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde yüzde 43'lük oranla İzmir'de dış hat pazar lideri olan SunExpress'in Genel Müdür Yardımcısı Hacı Say, şirketin İzmir faaliyetlerini ve Dünya Kupası'nın uçuşlara etkisini değerlendirdi.

Say, Türk Haya Yolları ve Lufthansa'nın ortak kuruluşu olan SunExpress'in 2005 Kasım ayı itibariyle İzmir'de dış hat uçuşuna başladığını, 2006 Mart ayında da iç hat pazarına girdiklerini hatırlatarak, "İzmir bizim ilk iç hatlara girdiğimiz pazardır. İzmir'den sonra iç hatlarımızı Antalya ve İstanbul Sabiha Gökçen olarak genişlettik" dedi.

İzmir'de hem iç, hem de dış pazar yolcu taşımacılığında lider olduklarını belirten Say, şöyle devam etti:

"Yurt dışından İzmir'e getirilen yolcu sayısında 2010'un 5 ayında yüzde 43'le pazar lideriyiz. Kış aylarında özellikle SunExpress olarak yüzde 50'nin üzerine çıkıyoruz. Gelen her iki yolcudan birini İzmir'e biz taşıyoruz. Bizim açımızdan sevindirici bir haber de iç hatlarda ilk kez bu sene, 5 aylık rakamlara göre yüzde 29 ile pazar lideriyiz."

"Ülkelerinin kupadaki durumuna göre ertelenen tatil için gelişler başlıyor"

Hacı Say, Avrupa ve Dünya Kupası karşılaşmalarının uçuşlara etkisini de değerlendirdi. "Gerek Avrupa, gerekse Dünya Kupası, uçtuğumuz destinasyonda olan ülkelerin kupadaki başarılarıyla doğru orantılı olarak bir miktar bizi etkiliyor" diyen Say, bu dönemlerde Türkiye'ye gelen turist sayılarında hafif de olsa düşüş yaşandığını söyledi.

Say, "İnsanlar kupayı evlerinde seyrederek caddelerde arkadaşlarıyla kutlayarak izlemek istiyor. Ama kupa ertesinde uçuşlarda artış meydana geliyor. Ülkelerinin kupadaki durumuna göre 15-20 gün ertelenen tatil için gelişler başlıyor" diye konuştu.

450 bin turist geliyor

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği'nin (FIFA) tahminine göre, maçları izlemek için Güney Afrika'ya 450 bin turist gelecek. Türk Milli Takımının elemeleri geçememesi nedeniyle kupaya ilginin azalmasının, Türk futbol ekonomisine yaklaşık 400 milyon dolar kaybettireceği tahmin ediliyor. Dört yıl önce de Almanya'daki 2006 Dünya Kupası'na katılamayan Türkiye'nin ekonomik kaybını 250 milyon dolar olarak hesaplayan uzmanlar, şimdi bu rakamın daha da yükseldiğini düşünüyorlar.

Türk Milli Takımı'nın mahrum kaldığı para ödülünden reklam gelirlerine, elektronik ve tekstil sektörlerine kadar Türk ekonomisinin kaybının maddi kaybı şöyle sıralanıyor:

"Milli Takım'ın 10 ile 50 milyon dolar arasında turnuva geliri. Milli Takım'ın minimum 20 milyon dolarlık sponsor geliri. Mobil iletişim teknolojisinden minimum 20 milyon dolar. En az 25 milyon dolarlık yayıncı reklam geliri. Asgari 150 bin adet TV satışından 150 milyon dolar. Forma ve bayrak gibi tekstil ürünlerinden 75 milyon dolar. 50 milyon dolarlık tanıtım fırsatı. Turizm seyahatlerinden 10 milyon dolar."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir