Dünya merkez bankalarından, ortak önlemler paketi

Fed, piyasalara 180 milyar dolara kadar fon sağlayıp likidite sıkıntısını gidermeye çalışacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

FRANKFURT/WASHINGTON - Kanada, İngiltere (BoE), Avrupa (ECB), ABD (Fed), İsviçre ve Japon (BoJ) Merkez Bankaları, artan baskı altındaki kısa vadeli dolar fonlama piyasalarında likiditeyi artırmaya yönelik koordineli tedbirlerini açıkladı.

Bu kapsamda ECB, Fed'le ortak tedbirleri kapsamında Euro sistemine dahil ülkelerde ihale yoluyla piyasalara dolar verme programına 'gecelik vadeyi' de dahil etti. Buna göre ECB, sisteme değişken faizli ihale yoluyla piyasa şartlarını yakından inceleyerek dolar enjekte etmeyi sürdürecek. ECB, Fed'den swap yöntemiyle 40 milyar dolara kadar ABD Doları temin edebilecek.

ECB Yönetim Kurulu, Fed'in kararlarına paralel olarak piyasalara 28 gün valörlü 25 milyar dolar, 84 gün valörlü 15 milyar dolar vermeyi kararlaştırdı.

ECB'nin planladığı tüm fonlamaları yapması halinde piyasalara enjekte edeceği dolar miktarı, mevcut 50 milyar dolar yerine, 110 milyar dolara çıkmış olacak.

Fed'in tedbirleri

Fed ise tedbirler kapsamında swap hacmini 180 milyar dolara kadar genişletti. Söz konusu fon yabancı merkez bankalarının hem gecelik, hem de vadeli işlemlerinde likidite ihtiyacını karşımalaya yönelik olacak.

ECB'ye kullandıracağı miktarı 55 milyar dolar artırıp 110 milyara çıkaran Fed, İsviçre MB'ye de miktarı 15 milyar dolar artırarak 27 milyar dolara yükseltti.

Fed ayrıca Japon, Kanada ve İngiliz Merkez Bankaları için de swap kolaylığı sağladı. Buna göre Japonya'nın kullanacağı miktar 60 milyar dolara, İngiltere'ninki 40 milyar dolara, Kanada'nınki de 10 milyar dolara kadar çıkabilecek. Anlaşmalar 30 Ocak 2009'a kadar geçerli olacak.

180 milyar dolarlık geçici döviz takası (swap - farklı para birimlerinden oluşan iki ayrı anaparanın, vade tarihinde, orijinal birimleri ve önceden üzerinde anlaşılmış bir kur üzerinden geri ödenmek üzere birbirleriyle değiştirilmesi) şeklinde  likidite sağlama yetkisi bulunan Fed, bu ortak hareketle piyasalara daha çok dolar sürebilecek.

Merkez bankalarının ortak önlemleri, piyasadaki ABD Doları sıkışıklığını gidermek ve dolayısıyla nakit sıkıntısı içindeki piyasalara likidite sağlayarak rahatlatmayı amaçlıyor.