Dünya terör saldırısını kınadı

Önceki gün Gaziantep'te gerçekleşen terör saldırısıyla ilgili bütün dünyadan kınama mesajları verildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gaziantep'te bir düğün sırasında gerçekleşen bombalı saldırı sonucu 51 kişi hayatını kaybetti. 69 kişi ise yaralandı.

Gerçekleşen terör saldırısı sonrasında ülkeler ve uluslararası kuruluşlardan tepki mesajları geldi.

Avrupa Birliği (AB), saldırı sonrası Türkiye'yle olan dayanışmasını ifade etti.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Gaziantep'teki terör saldırısıyla ilgili ortak yazılı açıklama yaptı.

Önceki gün geceki patlamanın düğünde eğlenen kadınları, erkekleri ve çocukları vurduğu ifade edilen açıklamada, hayatını kaybedenlerin aileleri ve dostlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar dilendi. 

Türkiye'nin dramatik bir biçimde bir kez daha hedef alındığı belirtilerek saldırının düzenlendiği Gaziantep, "Suriye'deki savaştan kaçan binlerce kişinin acılarının sembolü" olarak nitelendirildi.

NATO saldırıları kınadı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, terör saldırıları karşısında ittifakın Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu belirtti. 

Stoltenberg, yazılı açıklamasında, "son günlerde meydana gelen Türkiye'deki korkunç terör saldırıları dizisini şiddetle kınadığını" aktardı. 

En derin duygularının saldırılarda yakınlarını kaybedenler, yaralananlar ve Türkiye halkıyla olduğunu vurgulayan Stoltenberg, "Bu zor zamanda Türk müttefiklerimizle olan dayanışmamızda bir bütünüz. Terörizmin her türlüsüyle mücadeledeki kararlılığımızı sürdürüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Merkel'den taziye mektubu

Almanya Başbakanı Angela Merkel, teröre karşı mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını bildirdi. 

Merkel, Gaziantep'teki terör saldırısı dolayısıyla Başbakan Binali Yıldırım'a taziye mektubu gönderdi.

Mektubunda, terör saldırısını en sert şekilde kınadığını belirten Merkel, şunları kaydetti:

''Sayın Başbakan, Gaziantep'teki dün (önceki gün) kına gecesinde meydana gelen saldırıyı dehşet içinde haber aldım. Yine masum erkekler, kadınlar ve çocuklar bu korkunç ve korkak saldırının kurbanları oldular. Bu saldırıyı en sert şekilde kınıyorum. Düşüncelerimiz hayatını kaybedenler ve aileleriyle beraber. Sizden ricam aile yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifa dileklerimizi iletmenizdir. Federal hükümet olarak teröre karşı mücadelede Türkiye'nin yakın bir şekilde yanında olduğumuzun teminatını veriyorum.'' 

ABD 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, yazılı açıklamasında, “ABD, Gaziantep’te önceki gün meydana gelen terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor.” ifadesini kullandı. 

Vahşi eylemi işleyenlerin utanmaz ve korkak bir şekilde düğünü hedef alarak çok sayıda insanı öldürdüğünü ve yaraladığını belirten Price, dualarının saldırıda hayatlarını kaybedenlerin aileleri ve sevenleriyle olduğunu aktardı. 

Yaralılara da acil şifalar dileyen Price, açıklamasında şunları kaydetti:

“Terörün her şekliyle karşı karşıya olan Türk halkının demokrasilerini savunmasında yanında yer alıyoruz. Türk yetkililerle yakın temas halindeyiz. ABD Başkan Yardımcısı (Joe) Biden, 24 Ağustos’ta çarşamba günü, değerli NATO müttefikimiz ve ortağımız Türkiye’yle terör belasıyla mücadelede birlikte çalışmaya dönük taahhüdünü yinelemek üzere Ankara’yı ziyaret edecek”.

İspanya

İspanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "İspanya, Türkiye'nin güneydoğusundaki Gaziantep kentinde cumartesi akşamı meydana gelen ve en az 50 kişinin ölümüne 94 kişinin yaralanmasına neden olan korkunç terör saldırısını en güçlü şekilde kınamaktadır." ifadesi kullanıldı.

Terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına en derin başsağlığı dileğinde bulunan İspanya hükümeti, ayrıca Türkiye'deki resmi otoriteler ve Türk halkıyla dayanışma içinde olduğunu vurguladı.

İngiltere

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, sosyal paylaşım hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, PKK’nın bu hafta gerçekleştirdiği saldırıları ve son olarak Gaziantep’e yönelik terör saldırısını kınadığını kaydetti. 

Johnson, İngiltere’nin teröre karşı mücadelede Türkiye’nin yanında olduğunu bildirdi.

Gürcistan

Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili, yaptığı yazılı açıklamada, saldırıyla ilgili derin üzüntülerini ifade etti. 

"Bu inanılmaz vahşetten dolayı onlarca insan hayatını kaybetti. Dünyada barış seven tüm insanları tehdit eden, bu yüzyılın en büyük kötülüğü terörü kınıyoruz." ifadesini kullanan Kvirikaşvili, uluslararası toplumunun gösterdiği ortak çabayla çağdaş dünyayı tehdit eden terörü yeneceklerine inandığını kaydetti.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da "terörün her türünün kınandığı" vurgulandı. Saldırıda hayatı kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına başsağlığı dileklerinin iletildiği açıklamada, Gürcistan'ın Türk hükümeti ve halkıyla dayanışma içinde olduğu belirtildi.

Avusturya

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Gaziantep'te düğünde gerçekleştirilen çirkin terörist saldırıyı kınıyorum. Kalbim, kurbanların aileleriyledir." ifadesine yer verdi.

Romanya 

Romanya Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Gaziantep’teki terör saldırısından sonra dualarımız Türklerle. Romanya terörizmle mücadelede Türkiye’nin yanındadır.” ifadesi kullanıldı.

Pakistan 

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'deki terör saldırısının üzüntüyle öğrenildiği belirtildi. 

"Vicdan yoksunu bu saldırının düğünü mateme dönüştürdüğü" kaydedilen açıklamada, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerinde bulunuldu. 

Açıklamada, terör saldırısının şiddetle kınandığı bildirilerek, Pakistan'ın her zaman olduğu gibi "kardeş" Türk halkıyla birlik içinde olduğu, Türkiye'nin "güçlü iradesi ve sarsılmaz azmi" ile terörü kati surette yeneceği ifade edildi.

Arap dünyasından güvenlik vurgusu

Arap ülkeleri ve kuruluşları, Gaziantep'te meydana gelen terör saldırısını kınadı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, saldırı kınanırken terörün kaynaklarını kurutmak ve dünya güvenliğini tehdit eden bu afeti defetmek için dünya ülkeleri arasında işbirliğinin artırılması gerekliliği üzerinde duruldu.

Yemen Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, "Bu terör eylemi, terörist grupların ve şer odaklarının karanlık dünyasını, insanlığa düşman olduklarını kanıtlamaktadır." ifadesine yer verdi. 

Yemen'in terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduğu vurgulanan açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa temennisinde bulunuldu.

Kuveyt Haber Ajansı KUNA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığından bir yetkili yaptığı açıklamada saldırıyı kınadı, Türkiye'nin güvenlik ve istikrarını korumak için alacağı her türlü önlemin desteklendiğini belirtti. 

Filistin Haber Ajansı WAFA da Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına başsağlığı dileklerini ilettiğini ve yaralılara acil şifa temennisinde bulunduğunu aktardı. Abbas, masum insanları hedef alan şiddet eylemlerini kınadı.