Dünyada güven arttı, şirketler borsaya aktı

Piyasalardaki oynaklığın azalmasıyla yılın ilk yarısında küresel halka arzlarda patlama yaşandı. Halk arz sayısı ve elde edilen gelir geçen yıla göre yüzde 60 arttı. Şirketlerin kasasına 117.7 milyar dolar girdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

DIŞ HABERLER - Dünya genelinde borsa endekslerinin yükselmesi, piyasalarda oynaklığın azalması ve cesaretlendirici ekonomik verilerin etkisiyle küresel çapta halka arzlarda büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Yılın ilk çeyreğine güçlü bir başlangıç yapan halka arzlar, mart-haziran döneminde de devam etti. Halka arz sayısı ve elde edilen gelir 12 ay öncesine göre yüzde 60 arttı ve 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Piyasalarda güvenin sürmesi ve buna bağlı olarak halka arzların yılın geri kalanında gücünü koruması bekleniyor. 

Ernst & Young raporuna göre, toplam 588 küresel halka arzda yılın ilk yarısında 117.7 milyar dolar ile son yedi yılın en yüksek geliri elde edildi. Rapora göre, ocak-haziran döneminde gerçekleştirilen 588 küresel halka arzdan toplamda 117.7 milyar dolar şirketlerin kasasına girdi. Bu, 2007 yılının ilk yarısından bu yana küresel halka arzlardan elde edilen en yüksek rakam. Bu da yılın ilk yarısındaki halka arzların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 arttığı anlamına geliyor. Halka arz faaliyetlerindeki artışın temel nedeni ekonomilerdeki iyileşme ve merkez bankalarının piyasaları desteklemeye devam eden para politikaları oldu. 

En büyük geliri Avrupa elde etti 

Rapora göre, halka arzlardan en yüksek geliri elde eden bölge Avrupa. Yılın ilk yarısında Avrupa’da gerçekleştirilen 162 halka arzda 44.5 milyar dolar gelir elde edildi. Avrupa’da gerçekleşen halka arzlara İngiltere öncülük etti. Halka arzlardan elde edilen gelirden en fazla pay alan ikinci bölge yüzde 32 ile Asya Pasifik. Yüzde 23’lük pay ile ABD üçüncü sırada. 

arz.jpg

En çok halka arz ABD’de 

Tüm büyük piyasalarda şirketlerin borsa aktiviteleri hızlandı. ABD’de 132, Çin’de 108, İngiltere’de 56 halka arza gerçekleşirken, bu ülkeleri 30 halka arz ile Japonya, 23 anlaşma ile Avustralya, 21 anlaşmayla Fransa izledi. Elde edilen gelir açısından lider borsa 20.9 milyar dolarla NYSE oldu. Burada yılın ilk yarısında 60 halka arz gerçekleşti. 31 şirketin halk arz edildiği Londra Borsası 15.4 milyar dolarla ikinci sırada yer alırken, 102 anlaşma ve 14.1 milyar dolarla Nasdaq, 43 anlaşma ve 11.5 milyar dolarla Hong Kong, 19 anlaşma ve 8.6 milyar dolarla Euronext, 11 anlaşma ve 6 milyar dolarla Tokyo halk arzlarda başı çeken diğer borsalar oldu. Sınırötesi halka arzların toplam içinde geçtiğimiz yıl yüzde 8 olan payı, 2014’in ocak-haziran döneminde yüzde 11’e çıktı. 

Enerji ve teknoloji öne çıktı 

Sektörel bazda en büyük gelir elde edilen sektörler 17.6 milyar dolarla enerji, 15 milyar dolarla finans ve 14.7 milyar dolarla teknoloji oldu. Bu yıl gerçekleştirilen en büyük 20 halk arza bakıldığında altı sektör öne çıkıyor; finans, enerji, teknoloji, tüketim malları, medya- eğlence ve perakende. Bu çeşitlilik yatırımcının, hangi sektör olduğuna bakmadan fırsatları değerlendirme eğilimini ortaya koyarken, özel girişim sermayesi (PE) ve risk sermayesinin (VC) kilit önemine de işaret ediyor. Yılın ilk yarısında PE ve VC destekli halka arzların küresel çapta payı yüzde 33 olurken, ABD’deki halka arzlardaki payı yüzde 64 ve Avrupa’da yüzde 31 olarak gerçekleşti. Raporda dikkat çeken bir diğer tespit de, halka arzların yüzde 85’inde fiyatların beklentiler dahilinde ya da üzerinde olması. Küresel halk arz pazarına yılın ikinci yarısında yeni şirketlerin katılması bekleniyor ancak haziran- aralık döneminde ‘normalleşme’ beklentisi hakim.

Türk şirketler beklemede

17 Aralık operasyonu ve 30 Mart yerel seçimleri sürecinde yaşanan dalgalı piyasa koşulları nedeniyle, 2014 yılında büyük şirketler halka arzlarını beklemeye alırken, Borsa İstanbul pay piyasasında dört, gelişen işletmeler piyasasında üç halka arzdan toplamda 52.3 milyon dolarlık halka arz geliri elde edildi.

bist.jpg