Dünyada kömür fiyatları artıyor

Kömür fiyatları artıyor. Nedeni Çin'in talebini artırması ve kışı çok sert geçen ABD

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünya genelinde kömür fiyatları geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında hızla artıyor. Artışın en önemli nedenlerinden biri, dünyanın bir numaralı kömür kullanıcısı Çin'in kömür talebini her geçen yıl arttırması.

Çin, geçtiğimiz Aralık ayında bir yıllık talebini altı misli artırarak 16,4 milyon ton kömür ithal etti. Çin'in kendi ürettiğinden kat kat fazlasını talep etmesi, kömür üreticilerinin de fiyatlarını yükseltmesine neden oluyor.  

Çin Ulusal Enerji İdaresi, yaptığı bir açıklamayla kömür sıkıntısının Mart'a kadar devam edeceğini duyurdu. Çin'in bu açıklaması ABD'nin ve dünyanın sayılı kömür üreticilerinden Patriot Coal Corp, Consol Enerji A.Ş. ve Alpha Natural Resources şirketinin fiyat artırma politikalarını doğrudan etkileyecek gibi gözüküyor.

Kömür, New York ticaret borsasında 19 Şubat itibariyle 50,75 dolardan işlem görüyor. Kömürün 2010 sonu itibariyle yıllık ortalama fiyatının ise, ton başına yüzde 17 artarak 59 dolar olması bekleniyor.

Kömür fiyatları geçtiğimiz yılın Temmuz ayından 2009 sonuna kadar geçen dönemde yüzde 66 değer kaybetmiş, ton başına 143 dolardan 66 dolar seviyesine inmişti. Bu durumu son sekiz yılın en kötü sonucu olarak yorumlayan analistler, bu yılın 2007'den bu yana en kazançlı yıl olacağını belirtiyor.

Ancak ABD için 2010 yılı çok zorlu şartlarda başladı. Ülkenin son dokuz yılda en sert kışını geçiriyor olması şirketlerin üretim ve stoklarını da doğrudan etkiledi.

Fiyatlar mevsime göre inişli çıkışlı olsa da uzmanlar, 2010 yılını "kömür piyasası için çıkış trendinde olacak bir yıl" şeklinde tanımlıyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) parça döküm kömür fiyatı ise Türkiye'de ton başına 330 TL ile 360 TL arasında değişiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir