Dünyanın 12 kader günü
192 ülkeden 15 bin delege, dünyanın ekonomik ve çevresel geleceğini tartışmak için Kopenhag'da buluştu
KOPENHANG - Dünya, ülkelerin saldığı karbon yüzünden küresel bir felaketle karşı karşıya. Yaz buzullarının yüzde 45'inin eridiği kutuplarda 30 yıl sonra bir buzul tanesinin bile kalmaması söz konusu. Eğer hemen bir önlem alınmazsa, gelecek nesillere bırakılacak güzel bir dünya olmama ihtimali oldukça yüksek. Bu kötü gidişe dur demek için 192 ülkeden 15 bin delege Kopenhag'da BM İklim Değişikliği Konferansı'na katılıyor. Dün başlayan zirve 12 gün sürecek.
Sadece 30 ülke anlaşmayı imzaladı
Bu zirve, ülkelerin karbon salımını azaltma sözü vermeleri, yani dünyanın kurtuluşu için son çare olarak yorumlanıyor. 1997'deki Kyoto Protokolü'ne bugüne kadar sadece 30 ülke imza atmıştı. Çevre sorunu olarak ön plana çıkan bu konu, aslında çok daha fazlasını içeriyor. Karbon salımını azaltmak hem bir ekonomik kayıp, hem de bir ekonomik maliyet anlamına geliyor. Birçok ülke, sanayi üretimlerinin darbe almaması için anlaşmaya sıcak bakmıyor.
ABD yanaşmazsa, gelecek karanlık
Çünkü anlaşmaya imza atarlarsa, karbon salımını yani üretimlerini azaltmak zorunda kalacaklar. Ayrıca çevreye verdikleri zarar kadar, çıkan faturaya ortak olacaklar. ABD'nin anlaşmaya yanaşmaması halinde dünyanın kurtuluşu için Kopenhag'dan çözüm çıkması beklenmiyor. Türkiye ise anlaşmaya imza atanlar arasında. Ancak Türk iş dünyası Türkiye'nin gelişmiş ülke sınıfında yer almasından rahatsız. Zira bu durum, Türkiye'deki üretimin azalması anlamına geliyor.