EADS, geçen yıl 763 milyon euro zarar etti

Airbus firmasının ana ortağı şirketin geçen yıl gelirleri yüzde 1 düşerek 42,8 milyar euro oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Airbus firmasının ana ortağı Avrupa Havacılık Savunma ve Uzay Şirketi (EADS), geçen yıl genelinde 763 milyon euro zarar etti.

2008 yılında EADS 1,57 milyon euro kar açıklamıştı.

Geçen yıl şirketin gelirleri yüzde 1 düşerek 42,8 milyar euro oldu.

EADS, bu yıl ekonominin toparlanmasını ancak hala dalgalı olmayı sürdürmesini beklerken, kendisi için dengeli gelir beklentisi öngördü.

Paris merkezli şirket, 2008 yılı ekim-aralık aylarını kapsayan çeyrekte ise 490 milyon net kar elde ederken, geçen yıl söz konusu dönemde ise 1,05 milyar euro (1,44 milyar dolar) net zarar etti.

EADS, geçen yılın son çeyreğinde A400M Askeri Nakliye Uçağı Projesi'nden 1,6 milyar euro ve A380'den ise 240 milyon euro gider üstlendi.

Askeri Nakliye Uçağı A400M'in üreticisi EADS, geçen hafta Türkiye'nin de ortakları arasında bulunduğu A400M'in finansmanı konusunda katılımcı ülkelerle anlaşmaya vardı. Türkiye, Belçika, İngiltere, Fransa, Almanya, Lüksemburg ve İspanya 4,8 milyar dolar (3,5 milyar euro) daha ilave kaynak aktararak, projenin devamını sağlama yönünde anlaştı. 

EADS uzun süredir A400M ve A380'in maliyet aşımları ve projenin gerisinde kalması sorunlarıyla uğraşıyor.      

Tanker uçak programına teklif vermeyecek

Öte yandan, EADS ile ortağı Amerikalı uzay ve havacılık şirketi Northrop Grumman, ABD Hava Kuvvetleri'nin 35 milyar dolarlık tanker uçak programı için teklif vermeyeceğini açıkladı.

EADS ve Northrop Grumman'ın çekilmesiyle ihalede tek kalan şirket Boeing oldu.

İhaleyi kazanan firma, ABD Hava Kuvvetleri için 179 adet tanker uçak yapacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir