ECB, 3 yıllık tahminlerini düşürdü

Avrupa Merkez Bankası büyüme ve enflasyon tahminlerini düşürdü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 3 yıllık dönem için büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı çekti. ECB gerekirse varlık alımlarını artırabileceğine dikkat çekti, büyüme ve enflasyon tahminlerini düşürdü. ECB ayrıca ayda 60 milyar euro olan varlık alım programının büyüklüğünü değiştirmedi, ancak herhangi bir ihraçtan yapabileceği azami alım oranını yüzde 25'ten yüzde 33'e yükseltti.

ECB Başkanı Mario Draghi, bugün gerçekleştirilen faiz toplantısının ardından basın açıklamasında bulundu. Draghi yaptığı açıklamada ECB ekibinin enflasyon ve büyüme ile ilgili tahminlerine de yer verdi.  Buna göre, ECB bu yıl için büyüme tahminini yüzde 1,5'ten yüzde 1,4'e, gelecek yıl için yüzde 1,9'dan yüzde 1,7'ye ve 2017 yılı için yüzde 2,0'den yüzde 1,8'e çekti.

ECB Başkanı Mario Draghi, politika faizinin yüzde 0.05'te tutulması kararının ardından düzenlenen basın toplantısında enflasyonun daha önce öngörüldüğü kadar hızlı yükselmediğini ve euro bölgesi ekonomisinin tahmin edilen düzeyde toparlanmadığını belirtti.

Merkez bankasının euro bölgesine ait ekonomik büyüme ve enflasyon tahminlerini aşağı revize ettiğini ifade eden Draghi, ihtiyaç olması halinde varlık alım programının çerçevesinde değişiklik yapılabileceğine tekrar dikkat çekti.

Draghi politika faizini yüzde 0.05'te tutma kararının ardından düzenlenen basın toplantısında "Yönetim kurulu kendisine gelen tüm bilgileri yakından izleyecek. Yönetim kurulu yetkisi dahilinde olan tüm araçları kullanmaya hazır olduğuna dikkat çektiği gibi, varlık alım programının büyüklüğünün, yapısının ve süresinin tekrar belirlenebilecek kadar esnek olduğunu hatırlatmaktadır" dedi.

Draghi basın toplantısında şunları söyledi:

"Varlık alımları devam ediyor. Ekonomide toparlanma devam ediyor, ancak aşağı yönlü riskler tekrar ortaya çıktı. Ayda 60 milyar euroluk varlık alımları tam anlamıyla uygulanacak. Varlık alımlarının Eylül 2016'ya kadar devam etmesi öngörülüyor Varlık alımları gerekmesi halinde daha ileri bir tarihe kadar devam edebilir. Gelişmekte olan ekonomiler küresel büyüme üzerinde baskı yaratıyor. Euro bölgesi ekonomisinin 2015'te yüzde 1.4 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Euro bölgesi ekonomisinin 2016'da yüzde 1.7 büyüyeceğini tahmin ediyoruz (Haziran tahmini: yüzde 1.9) Euro bölgesi ekonomisinin 2017'de yüzde 1.8 büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyon çok düşük seyredecek, yıl sonuna doğru kısmen baz etkisiyle yükselebilir. Euro bölgesinde enflasyonun 2015'te yüzde 0.1 olacağını tahmin ediyoruz. Euro bölgesinde enflasyonun 2016'da yüzde 1.1 olacağını tahmin ediyoruz Euro bölgesinde enflasyonun 2017'de yüzde 1.7 olacağını tahmin ediyoruz. Bugünkü toplantıda varlık alımlarının nasıl artırılabileceği konusunu görüşmedik"

Düşük seyreden enflasyonu yüzde 2 yakınlarındaki hedefine doğru yükseltmeye çalışan ECB, Mart ayından bu yana ayda 60 milyar euro tutarında devlet tahvili ağırlıklı olmak üzere varlık satın alıyor. Varlık alımlarının Eylül 2016'ya kadar sürmesi planlanıyor.
              

Bu konularda ilginizi çekebilir