ECB faiz değiştirmedi

Avrupa Merkez Bankası, Temmuz ayı toplantısında gösterge faizi değiştirmedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu, rekor düzeyde düşük faiz oranlarını değiştirmezken Başkan Mario Draghi negatif faiz uygulamasının süreceği sinyalini verdi. 

ECB Başkanı Draghi, düzenlediği basın toplantısında, "ECB faiz oranları halihazırdaki enflasyon beklentisi göz önünde tutularak genişletilmiş bir periyotta mevcut düzeylerde kalacaktır" dedi. 

ECB, 11 Haziran'da, ekonomiyi canlandırmak için radikal kararlar almış ve bu kapsamda politika faizini 10 baz puan düşürerek 0,15 puana, marjinal faiz oranını yüzde 0,75'ten yüzde 0,4'e ve mevduat faizini sıfırdan yüzde -0,1'e indirmişti. 

Bankaların ECB'de tutacakları para için faiz almak yerine ödeme yapmaları gerektiği anlamına gelen negatif mevduat faizi uygulamasıyla kredilerin teşviki hedeflenmişti. 

Draghi, son göstergelerin Avro Bölgesi'nde düşük enflasyon ve baskı altındaki parasal ve kredilerdeki genişlemeyle birlikte ılımlı toparlanmanın ikinci çeyrekte sürdüğüne işaret ettiğini belirterek, geçen ay aldıkları faiz indirimi kararının parasal gevşemeye şimdiden katkı yapmaya başladığını ve gelecek aylarda gerçekleşecek parasal operasyonların banka kredilerini destekleyeceğini söyledi. 

Mario Draghi, ECB'nin 2015 başından itibaren faiz politikasını aylık değerlendirmek yerine 6 haftada bir gözden geçirmeye başlayacağını bildirdi.