ECB faiz oranını değiştirmedi

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Nisan ayı toplantısında faiz değiştirmedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Merkez Bankası (ECB ), Euro  Bölgesi'nde enflasyonun dört yıldan uzun bir sürenin en yavaş hızına gerilemesine rağmen, Nisan ayı toplantısında faiz oranını değiştirmeyerek rekor düşük seviye yüzde 0.25'te bıraktı. 

24 üyesi bulunan Yönetim Konseyi, bugün Frankfurt'taki toplantılarında yüzde 0.25 oranındaki gösterge faizi değiştirmedi. Bloomberg anketine katılan 57 ekonomistin 54'ü, ECB'nin faiz oranını değiştirmeyeceğini tahmin etmişti. 3 ekonomist ise faizin daha da azaltılacağı yönünde tahminde bulunmuştu. Mevduat faizi sıfırda kalırken, marjinal borçlanma faizi de yüzde 0.75 düzeyinde korundu. 

Euro Bölgesi'nde işsizlik oranının rekor yüksek seviyelerde seyretmeye devam etmesi ve şirketlerin fiyatları artırmakta zorluklar yaşamasına rağmen, kademeli bir toparlanma sinyalleri görülmesi sebebiyle politika yapıcılar faizde değişikliğe gitmekten kaçındı. AMB Başkanı Mario Draghi, Frankfurt saati ile 14:30'da (TSİ 15:30) basın toplantısı düzenleyecek. Draghi'nin hâlâ elinde olan tedbirleri basın toplantısında belirtmesi beklenirken, bunlardan biri Bundesbank Başkanı Jens Weidmann'ın geçtiğimiz hafta ifade ettiği, Japonya stili deflasyondan kaçınma aracı. 

Euro Bölgesi enflasyonu Mart'ta yüzde 0.5'e yavaşlarken, Kasım 2009'dan bu yana en düşük seviyede. Bölge'nin dördüncü büyük ekonomisi İspanya'da fiyatlar 2009'dan bu yana ilk defa geriledi. Draghi'nin enflasyonun kademeli olarak yükseleceği ve kısa vadeli fiyat zayıflıklarının azalan gıda ve enerji maliyetleri ie mevsimsel bozulmalar ile açıklanabileceği söylemini tekrarlayacağı düşünülüyor.