ECB faizi çeyrek puan artırdı

Avrupa Merkez Bankası faizi yüzde 1.5 seviyesine çıkarırken, İngiltere yüzde 0.5 seviyesine bıraktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Merkez Bankası (ECB) gösterge faizi beklentiler doğrultusunda çeyrek puan artırdı.

ECB'nin bugünkü toplantısının ardından, faiz oranlarının yüzde 1.25'den yüzde 1.50'ye çıkarıldığı belirtildi. Analistlerde, ECB Para Politikası Kurulu'nun faiz oranlarını 25 baz puan artıracağını tahmin ediyorlardı. TSİ 15:30'da Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet toplantı ile ilgili basın toplantısı düzenleyecek.

BoE, faizleri yüzde 0.5'te bıraktı

Öte yandan İngiltere Merkez Bankası, gösterge faiz oranını yüzde 0,5'te bıraktı. İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, artan enflasyon kaygılarına rağmen piyasaların beklentileri doğrultusunda yüzde 0,5 olan gösterge faiz oranında değişikliğe gitmedi.

Ayrıca banka, 200 milyar sterlinlik (330 milyar dolar) varlık satın alma programının büyüklüğünü de sabit tuttu.

ECB, Portekiz'e sahip çıktı

Avrupa Merkez Bankası, Portekiz'e borçları konusunda destek çıktı. Banka, kredi derecelendirme kuruluşları ülkenin kredi notunu daha fazla düşürse bile borçlarının arkasında olduğunun işaretini verdi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, yaptığı açıklamada, Moody'in kredi notu kararının ardından Avrupa Merkez Bankası'nın Portekiz tahvillerine ilişkin olarak asgari kredi notu eşiğini askıya aldığını ifade etti.

Portekiz'in borçlarının teminat altında olduğunu vurgulayan Trichet, eşiğin yeni bir uyarıya kadar askıda kalabileceğini kaydetti.

Trichet, Portekiz hükümetinin, Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu ile müzakere edilen ekonomik ve mali uyumlaştırma programını onayladığını belirtti.

Fiyat istikrarı konusunda yukarı doğru riskler bulunurken tüm gelişmeleri çok yakından izlemeye devam edeceklerini belirten Trichet, bugün yapılan faiz artışıyla birlikte para politikasının uyumlu olmayı sürdüreceğini dile getirdi.  Avro Bölgesinde enflasyona haziran ayında yüzde 2,7 ile Avrupa Merkez Bankası'nın yüzde 2 hedefinin üzerinde çıktı.

Portekiz'in kredi notunun 4 basamak birden düşürülmesi finansal piyasalarda şaşkınlık yarattı. Avrupa Merkez Bankası'nın Avro Bölgesi'ndeki bankalara likidite akışını sağlama konusunda taahhüdü bulunuyor.

Londra'da Barclays Capital Başekonomisti Julian Callow, zayıf büyümenin fiyat baskısının azaltılmasına yardımcı olabileceğini, bununla birlikte bankanın yatırımcıların ve ekonomistlerin daha önce tahmin ettiğinden daha az agresif davranabileceğini düşünüyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir