ECB faizi yüzde 1.25'e çekti

Faiz indirim kararının oybirliği ile alındığını açıklayan ECB'nin yeni Başkanı Draghi, faiz indirim kararında, PMI verilerindeki düşüş, euro barometresindeki gerileme gibi etkenlerin etkili olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarını 25 baz puan indirdi.

ECB'nin bugünkü toplantısının ardından, faiz oranlarının yüzde 1.50'den yüzde 1.25'e çekti. Analistler, ECB Para Politikası Kurulu'nun faiz oranlarını değiştirmeyeceğini tahmin ediyorlardı.

Banka marginal kredi faiz oranını yüzde 2.25'ten yüzde 2.00'ye,marginal kredi kolaylığını yüzde 0.75'ten yüzde 0.50'ye çekti.

Aşağı yönlü riskler arttı

ECB'nin Frankfurt'ta yapılan faiz toplantısına ilk kez başkanlık eden Mario Draghi, enflasyon oranlarının gelecek aylarda yüzde 2'nin üzerinde kalmaya devam edeceğini, ancak 2012'de enflasyonun kademeli olarak yüzde 2'inin altına gerilemesinin beklendiğini belirterek, orta vadede enflasyonun fiyat istikrarıyla uyumlu olacağını vurguladı.

Draghi, riskler ve devam eden belirsizliklerin ekonomiyi etkilediğine işaret ederek, aşağı yönlü belirgin risklerin arttığını ifade etti.

2012 yılı büyüme tahminlerinin ciddi oranda düşürülebileceğine dikkat çeken Draghi, hem küresel arz ve talepte azalma olduğunu hem de Euro Bölgesi'ndeki bazı ülkelerin borç krizinin buna neden olduğunu kaydetti.

Likidite önlemleri ve refinansman operasyonları devam edecek

Likidite önlemlerinin ve refinansman operasyonlarının Euro Bölgesi bankalarının likidite sıkıntısı yaşamaması için devam edeceğine işaret eden Draghi, Euro Bölgesi'nin ekonomik büyüme oranının bu yılın ikinci çeyreğinde çeyrek bazda yüzde 0,2'ye gerilediğine dikkat çekti ve bu yılın ikinci yarısında ise ekonominin daha da ılımlı seviyede büyümesinin beklendiğini belirtti.

ECB Başkanı, bankanın tahvil satın alma programının "geçici" ve "miktarıyla sınırlı" olduğunu vurguladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir