ECB tahvil alımlarına başladı

Avrupa Merkez Bankası, 1 trilyon euroluk tarihinin en büyük parasal genişleme programını başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası, (ECB) varlık alım programını bugün başlattı.  Euro Bölgesi'ndeki deflasyonist baskıların önüne geçmek ve ekonomiyi canlandırmak için varlık alımları için ayda 65 milyar dolar harcayacak olan ECB, ikincil piyasadan devlet tahvilleri de satın alacak. 

Konuya ilişkin resmi açıklamada bulunan ECB, Euro para sistemi olarak kamu sektörü alım programı çerçevesinde devlet tahvili satın almaya başladıklarını duyurdu. Almanya Merkez Bankası da sabah saatlerinden bu yana tahvil piyasasında aktif olduğunu kaydetti. 

Avrupalı bono işlemcileri, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tahvil alım programı kapsamında euro bölgesi ülkeleri merkez bankalarına devlet tahvili sattıklarını bildirdi.Bir Avrupa bankasında görevli bir bono işlemcisi, Almanya,Fransa ve Belçika devlet tahvillerini söz konusu merkez bankalarına sattığını ifade etti. Diğer bir işlemci de merkez bankalarının alım yaptığını ifade ederken, ne tutarlarda alım yaptıklarını söylemedi.

Üçüncü bir işlemci ise, Almanya ve İtalya merkez bankalarının alım için kotasyon istediğini; dördüncü bir işlemci ise Bundesbank'ın beş yıl vadeli tahvil aldığını duyduğunu ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası başlattığı programla en az eylül 2016'ya kadar ayda 60 milyar euroluk varlık alımı yaparak bilançosunu 1 trilyondan biraz fazla büyütmeyi düşünüyor. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişlemesinin, yatırımcıları getiri arayışına yoğunlaşmaya sevk edebileceğini bildirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir